spot_img
20.4 C
București
duminică, iunie 23, 2024
AcasăActualitateAvertismentul Exxon: Rusia poate interzice tranzitul țițeiului kazah prin oleoductul CPC care...

Avertismentul Exxon: Rusia poate interzice tranzitul țițeiului kazah prin oleoductul CPC care alimentează și rafinăriile din România

-

Gigantul american ExxonMobil a avertizat asupra pericolului întreruperii de către Rusia a tranzitului țițeiului kazah prin oleoductul Caspian Pipeline Consortium (CPC), prin care se alimentează și rafinăriile din România, transmite Profit.ro.

Toate cele trei rafinării importante din România – Petromidia (deținută de Rompetrol, companie membră a grupului kazah KMG), Petrotel (Lukoil) și Petrobrazi (OMV Petrom) – se alimentează în principal cu materie primă exportată prin portul rusesc Novorosisk, prin terminalul offsore CPC, care încarcă țiței din oleoductul aceleiași companii, care preia petrol din zăcămintele din Kazahstan, și străbate Rusia. Dacă Petrotel și Petromidia sunt dependente 100% de importuri, Petrobrazi procesează două treimi petrol extras în România și o treime petrol importat. Chiar dacă și-a vândut anul trecut participațiile pe care le deținea la zăcămintele din Kazahstan, OMV Petrom importă, cel mai probabil, majoritatea țițeiului tot din acea regiune, costul de transport fiind cel mai redus.

- Advertisement -

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img