spot_img
8 C
București
vineri, decembrie 20, 2024
AcasăAnalizeAvantajul competitiv al Ungariei

Avantajul competitiv al Ungariei

-

În ultimii ani, importanţa Asiei Centrale a crescut, iar Ungaria a început să construiască relaţii cu ţările din această regiune mult mai devreme decât alţii, astfel că astăzi are un avantaj competitiv în acest sens, a anunţat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, luni, la Budapesta.

- Reclama -

La o conferinţă de presă susţinută împreună cu omologul său din Kârgâzstan, Jeenbek Kulubaev, şeful diplomaţiei ungare a relatat că astăzi, după ce în urma războiului din Ucraina şi a sancţiunilor impuse, rutele de tranzit, respectiv relaţiile comerciale care funcţionau bine practic nu au mai putut continua, importanţa Asiei Centrale a devenit mult mai mare.

- Advertisement -

“Din acest motiv, rutele fizice şi parţial şi sursele de achiziţie ale comerţului cu Estul au fost transferate în regiunea Asiei Centrale. Întrucât Ungaria participă, în calitate de observator, la lucrările Organizaţiei Statelor Turcice, ţara este deja prezentă în această regiune, iar acest lucru reprezintă un avantaj strategic pentru noi, întrucât nu trebuie să începem cooperarea de la zero”, a subliniat Szijjártó.

“Beneficiem foarte mult de pe urma acestei cooperări şi ne afirmăm şi avantajul competitiv”, a spus ministrul de externe.

- Advertisement -

Péter Szijjártó a subliniat că anul trecut, valoarea schimburilor comerciale dintre Ungaria şi Kârgâzstan a crescut cu 71%, ceea ce a reprezentat un record. În plus, şi anul acesta a fost înregistrată deja o creştere de 3,5 ori, a adăugat politicianul ungar.

Ministrul de externe al Ungariei a salutat faptul că, în baza acordurilor economice anterioare, companiilor ungare li s-au oferit oportunităţi serioase în modernizarea alimentării cu apă şi a irigaţiilor din Kârgâzstan, respectiv că şi în domeniul industriei alimentare se află în curs de desfăşurare pregătirea mai multor proiecte. În plus, în curând va putea demara şi investiţia în construcţia unei centrale solare a unei companii din Ungaria, totodată la Bishkek a început şi producţia comună de oţel, în valoare de 2,5 miliarde de forinţi (6,6 milioane de euro).

Ministrul a solicitat ca relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Asia Centrală să devină mai strânse. În acest context, semnarea acordului de parteneriat UE-Kârgâzstan – care a fost parafată deja în 2019 – ar trebui să aibă loc cât mai curând posibil, a mai spus Péter Szijjártó.

“Solicităm celor de la Bruxelles să considerăm aceşti patru ani care au trecut de la parafare drept un timp suficient, astfel încât acordul să poată lua naştere, în sfârşit, şi din punct de vedere legal”, a spus oficialul maghiar.

În cele din urmă, ministrul de externe a subliniat că atât Ungaria, cât şi Kârgâzstan fac parte din majoritatea globală pro-pace, deoarece ambele state au plătit deja un preţ mare pentru războiul din Ucraina, fără să fi purtat vreo responsabilitate în acest sens.

“Ambele state consideră că acest război nu are o rezolvare pe câmpul de luptă. Pe câmpul de luptă sunt doar morţi, aşadar noi ne dorim o încetare a focului, cât mai curând posibil, totodată vrem să jucăm un rol în asigurarea menţinerii deschise a canalelor de comunicare”, a punctat Szijjártó.

La cea de-a treia şedinţă a Consiliului Strategic Ungaria-Kârgâzstan părţile au semnat un acord de cooperare în domeniul protecţiei mediului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img