spot_img
19.7 C
București
luni, octombrie 2, 2023
AcasăhighlightAutorul articolului din Der Spiegel despre închisorile CIA: «Parchetul ar trebui să...

Autorul articolului din Der Spiegel despre închisorile CIA: «Parchetul ar trebui să se autosesizeze »

-

În revista germană Der Spiegel a apărut un articol despre participarea Romaniei la programul de inchisori secrete al CIA. Pentru prima oară, fostul președinte Ion Iliescu recunoaște că a aprobat un « sediu » pentru CIA. Jurnalistul Keno Verseck, autorul articolului din Der Speigel, a acordat un interviu pentru secția română de la Radio France Internationale.

- Reclama -

Cum de ati ajuns la acest subiect si la discutia cu presedintele Iliescu ?

Ma ocup de mai mult timp de subiectul presupuselor inchisori CIA din Romania. Anul trecut dl Ioan Talpes,  fost sef al administratiei prezidentiale,  mi-a spus ca DA  au fost locatii CIA in Romania, negand insa ca au fost inchisori si negand ca stia ce se petrecea acolo. A fost primul oficial roman care a spus asta. Eu ma ocup de subiect de ani de zile si am cerut apoi un interviu cu Ion Iliescu pe mai multe subiecte. I- am zis intr-un mail ca vreau sa vorbim si despre asta si am facut interviul in care a declarat ce a declarat.

 Ion Iliescu negase insa de mai multe ori ca ar sti ceva despre acest subiect….

Presedintele Iliescu a declarat de multe ori ca nu stie nimic legat de « inchisori ». Mie mi-a spus in urma declaratiei d-lui Talpes ca da, a fost o locatie si ca a existat o cerere din partea americana pentru o astfel de locatie, cerere aprobata de el in principiu. A negat insa ca ar fi stiut la data respectiva ca ar fi stiut ca ar fi fost vorba despre o inchisoare. Dupa aceea am vorbit din nou cu dl Talpes pentru ca dl Iliescu mi-a spus ca detaliile urmau sa fie stabilite de dl Talpes. D-lui Iliescu subiectul i s-a parut o chestie minora in contextul in care atunci Romania si SUA luptau impreuna in Afganistan, Irak samd. I-am luat atunci un al doilea interviu lui Ioan Talpes in care mi-a spus si mai multe lucruri. Astfel, daca in decembrie mi-a spus ca nu stia unde sunt acele locatii, acum mi-a spus ca a pus la dispozitia americanilor, adica a CIA-ului, o cladire in Bucuresti. Nu a vrut sa imi spuna insa unde se afla aceasta cladire. E o declaratie pe care mi-a facut-o saptamana trecuta.

 Ce impact credeti ca ar putea avea aceasta declaratie, la cativa ani dupa ce s-au intamplat toate aceste lucruri ?

Impactul ar putea sa fie ca Parchetul sa se autosesizeze. Din ce stiu, Parchetul nu s-a autosesizat. Eu insumi am inaintat o cerere in acest sens catre Parchetul General.  Daca nu se va autosesiza, as vrea sa stiu de ce nu o face. Exista totusi o ancheta penala in urma plangerii inaintate de un fost detinut, Muhammad al-Nashiri.   Procuratura a confirmat ca ancheta e in curs.  Ancheta asta exista insa de trei ani, dar public nu se stie nimic despre ea. Impactul ar putea fi ca aflam mai repede un rezultat. Alt impact e redeschiderea discutiilor in presa din Romania.

 Ce ar trebui sa se schimbe insa ? Aflam ca au existat despre intelegeri care abia acum au fost facute publice…

Eu sunt ziarist, nu moralist. Am facut publice declaratiile dintr-un interviu. Pornind insa de la ce stim din raportul CIA de anul trecut, partea publica, toate statele care se considera democratice, care declara ca respecta drepturile omului si care au ratificat conventia antitortura ar trebui sa faca lumina in acest sens. Toti factorii de decizie care au fost intr-un fel sau altul implicati in acest subiect ar trebui sa contribuie la asta. Cred ca asta ar trebui sa urmeze acum. De altfel si presedintele Iliescu mi-a declarat ca daca atunci ar fi stiut despre ce este vorba, nu ar fi acceptat.

 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img