Autoritățile centrale au cheltuit 60 de milioane euro pe platforme online nefuncționale

0
263

Peste 250 milioane de lei, circa 60 de milioane euro, au fost investiți în ultimii ani în 400 platforme online care vizează îmbunătățirea managementului documentelor sau realizarea unui proces decizional participativ în administrația centrală, informează Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC).

Peste 80% din aceste fonduri provin din surse externe nerambursabile.

Principala concluziei a analizei făcute de MCPDC este că niciuna dintre platformele online dezvoltate de administrația publică nu promovează un spațiu prietenos pentru dezbateri și comunicare publică eficientă cu cetățenii.

Cea mai mare investiție s-a făcut la Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională (MCSI) — platforma e-România/Forumul Democrației Participative, cu un buget de 52.106.360 lei, conform datelor comunicate de MCSI, platforma fiind predată reprezentanților Ministerului în 2013.

Cele mai multe asemenea investiții, cu finanțare externă (din punct de vedere al numărului de aplicații) s-au făcut la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) — 11 aplicații/platforme online și la Ministerul Justiției (MJ), care a alocat peste 20.000.000 lei pentru implementarea Portalului N-Lex, pentru asigurarea accesului rapid la legislația națională și internațională, prin portalul european N-Lex.

La polul opus, conform datelor furnizate de ministere, se află Ministerul Tineretului și Sportului (MTS) și Ministerul Fondurilor Europene (MFE), care nu dețin platforme altele decât site-urile instituțiilor.

Ministerul Apărării Naționale (MApN) este în topul instituțiilor centrale, ca număr de instrumente online realizate — 40, dintre care 2 sunt în construcție, toate fiind realizate de personalul MApN.