spot_img
16.2 C
București
luni, octombrie 2, 2023
AcasăDezvaluiriAustria și Ungaria se bat pe gazele din Marea Neagră, România nu...

Austria și Ungaria se bat pe gazele din Marea Neagră, România nu joacă

-

Statul român ar putea încasa rede­ven­ţe de 2,8 miliarde de euro în 20 de ani din gazele extrase din Marea Neagră, la nivelul anului 2025 fiind estimată o dublare a producţiei na­ţionale de gaze ca urmare începerii exploatării offshore. În absenţa unor polici coerente privind fo­losirea acestei resurse şi pe plan local, cel mai pro­babil sumele câştigate de România din po­vestea gazului din Marea Neagră nu vor fi sem­nificativ mai mari, în acest moment fiind mai vizibil interesul Ungariei şi al Austriei pentru uti­lizarea acestor descoperiri offshore, scrie Ziarul Financiar.

- Reclama -

Acestea au fost câteva dintre concluziile celei de-a doua zile a ZF Power Summití18, a şap­tea ediţie a evenimentului dedicat în exclusivitate temelor energetice organizat de Ziarul Financiar.

„Noi producem 10-11 miliarde de metri cubi şi consumăm tot atât. Probabil în 2025, vom produce 18-20 de miliarde de metri cubi dacă va ajunge Marea Neagră la un potenţial com­­plet de exploatare, iar atunci se va căuta cum­­părător“, a declarat Sorin Călin Gal, direc­torul general al Direcţiei generale de gestio­na­re, evaluare şi concesionare a resurselor/rezer­ve­lor de petrol din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM).

Potrivit acestuia, primele cantităţi de gaze din Marea Neagră, din noile proiecte, ar putea atinge ţărmul românesc în 2019.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img