Austria și Ungaria se bat pe gazele din Marea Neagră, România nu joacă

0
278

Statul român ar putea încasa rede­ven­ţe de 2,8 miliarde de euro în 20 de ani din gazele extrase din Marea Neagră, la nivelul anului 2025 fiind estimată o dublare a producţiei na­ţionale de gaze ca urmare începerii exploatării offshore. În absenţa unor polici coerente privind fo­losirea acestei resurse şi pe plan local, cel mai pro­babil sumele câştigate de România din po­vestea gazului din Marea Neagră nu vor fi sem­nificativ mai mari, în acest moment fiind mai vizibil interesul Ungariei şi al Austriei pentru uti­lizarea acestor descoperiri offshore, scrie Ziarul Financiar.

Acestea au fost câteva dintre concluziile celei de-a doua zile a ZF Power Summití18, a şap­tea ediţie a evenimentului dedicat în exclusivitate temelor energetice organizat de Ziarul Financiar.

„Noi producem 10-11 miliarde de metri cubi şi consumăm tot atât. Probabil în 2025, vom produce 18-20 de miliarde de metri cubi dacă va ajunge Marea Neagră la un potenţial com­­plet de exploatare, iar atunci se va căuta cum­­părător“, a declarat Sorin Călin Gal, direc­torul general al Direcţiei generale de gestio­na­re, evaluare şi concesionare a resurselor/rezer­ve­lor de petrol din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM).

Potrivit acestuia, primele cantităţi de gaze din Marea Neagră, din noile proiecte, ar putea atinge ţărmul românesc în 2019.