spot_img
36.1 C
București
sâmbătă, iulie 2, 2022
Acasă#BlackLivesMatterAustralia a schimbat numele unui munte: Leopold al Belgiei a fost un...

Australia a schimbat numele unui munte: Leopold al Belgiei a fost un ”tiran malefic” și a ”ucis congolezi”

-

Autorităţile australiene au redenumit vineri lanţul muntos Regele Leopold din nord-vestul ţării pentru ca acesta să nu mai poarte numele monarhului belgian (1835-1909) şi astfel să fie ştearsă referirea la un „tiran malefic”, informează AFP conform Agerpres.

- Reclama -

Oficialii statului australian Australia de Vest au precizat că acest lanţ muntos lung de 600 de kilometri din regiunea Kimberley, care în 1879 a primit numele regelui belgian, va fi de acum cunoscut sub numele de lanţul muntos Wunaamin Miliwundi.

„De ani de zile am fost deranjat de faptul că o regiune extraordinară din Australia de Vest este numită în onoarea unei persoane considerată de cei mai mulţi drept un tiran malefic”, a declarat ministrul Teritoriilor, Ben Wyatt, care se află, de asemenea, la conducea portofoliului pentru problemele comunităţilor aborigene.

În Belgia, moartea lui George Floyd, afro-americanul omorât de un poliţist alb la Minneapolis, în SUA, a redeschis dezbaterea despre violenţele din perioada colonială în Congo şi despre rolul foarte controversat al regelui Leopold al II-lea, acuzat de uciderea a milioane de congolezi.

Numeroase statui reprezentându-l fostul suveran au fost vandalizate în toată ţara, fiind acoperite de vopsea roşie care simbolizează sângele vărsat de congolezi.

- Advertisment -

Must Read

Romina Power a povestit cum l-a drogat pe Regele Iordaniei

0
Vineri după amiază, pe postul Rai 1 a fost difuzată ultima ediţie din acest sezon a emisiunii „Oggi è un altro giorno”, condusă de...