spot_img
2.6 C
București
sâmbătă, ianuarie 11, 2025
AcasăActualitateAurescu s-a îmbrățișat la Odesa cu omologul ucrainean: Kievul aruncă la coș...

Aurescu s-a îmbrățișat la Odesa cu omologul ucrainean: Kievul aruncă la coș manualele în limba română și defilează sovietic cu „limba moldovenească”

-

Chiar înainte de a începe noul an școlar, Ministerul Educației și Științei al Ucrainei știa că este în incapacitate de a finanța editarea și tiparul manualelor pentru școlile cu predare în limba română, încălcând dreptul la învățământ în limba maternă a elevilor aparținând minorității naționale române, consfințit în articolul 53 din Constituția Ucrainei, transmite agenția de presă în limba română Buc Press din Cernăuți.

- Reclama -

RELATAREA BUCPRESS:

- Advertisement -

Problemele financiare ale Ucrainei 

Reacționând la această problemă, Consiliul Național al Românilor din Ucraina s-a adresat Comisiei mixte româno-ucrainene și trilateralei diplomatice ucraineano-româno-moldovenești să intervină de urgență în problema stringentă a manualelor pentru școlile cu predare în limba română din Ucraina.

- Advertisement -

În plină criză a educației școlare în limba română din Ucraina, începută odată cu adoptarea noii legi a educației din 2017, Kievul nu mai finanțează editarea și tiparul unor manuale pentru școlile cu predare în limba română, iar motivul ar fi unul financiar.

Invocând motive de deficiență financiară majoră în plină stare de război cu Rusia, Ministerul Educației și Științei din Ucraina a înștiințat doar cu câteva zile înainte de începerea anului școlar 2022/23 întreprinderea de stat ”Editura Panucraineană Specializată ”SVIT” din orașul Lviv, că nu mai are resurse financiare pentru acoperirea cheltuielilor de editare și tipar a unor manuale gata recomandate și comandate chiar de Ministerul Educației de la Kiev.

O editură ucraineană de stat solicită sprijinul Consiliului Național al Românilor din Ucraina

Recurgând la un demers mai puțin obișnuit, cu un apel de disperare, conducerea Editurii ”SVIT” – întreprindere de stat din Ucraina – s-a adresat Consiliului Național al Românilor din Ucraina (CNRU) cu rugămintea de a-i finanța producția didactică pentru elevii de etnie română din regiunile Transcarpatică, Cernăuți și Odesa. Este vorba de 6 titluri de manuale pentru clasa a 5-ea, în valoare totală de peste 91.000 de euro, printre care manuale de limba și literatură româna, dar și limba și literatura ”moldovenească”, precum și limbă ucraineană.

Directorul Editurii SVIT a scris către CNRU: „În legătură cu starea de război din țară, activitatea unicei întreprinderi de stat din Ucraina, care de peste treizeci de ani se preocupă de pregătirea și editarea manualelor școlare în limbile minorităților naționale, inclusiv în limbile română, moldovenească, conform comenzii de stat, a ajuns la o limită critică. Timp de un an editura, împreună cu autorii și graficienii au lucrat asupra a 12 manuale pentru clasa a 5-a a programului ”Noua Școală Ucraineană”, în limbile minorităților naționale. Toate manualele au primit girul Ministerului Educației și Științei din Ucraina și au fost din timp pregătite pentru tipar, însă din cauza lipsei de finanțare de stat acestea nu pot ieși de sub tipar”. Scrisoarea editurii SVIT poate fi citită AICI.

Drept urmare, în data de 5 septembrie 2022 CNRU a expediat către cele trei Ministere ale Afacerilor Externe din Ucraina, România și Republica Moldova un nou Memoriu, vizând problematica menționată, dar în care este reluat și apelul multianual al mediului asociativ românesc din Ucraina către autoritățile centrale ucrainene de a renunța la folosirea glotonimului ”limbă moldovenească” în sistemul educațional școlar din regiunea Odesa. În acest context amintim că exact de Ziua Limbii Române, 31 august, într-un răspuns Consiliului Național al Românilor din Ucraina MAE ucrainean a invocat că nu  renunță la „limba moldovenească” pentru a nu permite Rusiei să incite la dușmănie interetnică în țară.

Nu există limba „moldovenească”

Totodată, conform unui comunicat al MAE al României, întâmplător sau nu, cu ocazia întâlnirii trilaterale a miniștrilor de externe ai Ucrainei, României și Republicii Moldova de la Odesa din 15 septembrie curent ministrul Bogdan Aurescu „a reiterat, alături de omologul de la Chișinău, și cu această ocazie solicitarea către Ucraina de a recunoaște în mod oficial inexistența așa-zisei „limbi moldovenești”, pornind de la recunoașterea identității între limba română și așa-zisa “limbă moldovenească” confirmată de partea ucraineană în luna aprilie 2021, subliniind totodată importanța respectării drepturilor identitare ale românilor din Ucraina, prin asigurarea acelorași standarde de care se bucură și etnicii ucraineni din România, în conformitate de altfel și cu declarațiile din luna aprilie 2022 ale Președintelui Zelenski”.

Până la momentul publicării acestui comunicat doar Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a răspuns CNRU cu privire la Memoriul în cauză, prin scrisoarea nr. 660/36-091-67676 din 06.09.2022 (în anexă) semnată directorul Departamentului teritorial nr. 2 Volodymyr Boeciko:„În ce privește situația cu manualele pentru minoritățile naționale

În răspuns la adresa din 25.08.2022 vă informăm că problematica finanțării manualelor pentru minoritățile naționale este de competența Ministerului Educației și Științei. Totodată, cu privire la alte probleme semnalate în scrisoare răspunsul a fost dat în scrisoarea MAE al Ucrainei din 31.08.2022 nr. 660/18-091-65809.”

Menționăm că Ministerele Afacerilor Externe ale României și Republicii Moldova până la această oră nu au răspuns la Memoriul pe care îl publicăm mai jos:

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img