Ministrul de externe român Bogdan Aurescu merge duminică, 4 aprilie, în vizită la Amman la invitaţia omologului său, ministrul Afacerilor externe şi expatriaţilor Ayman Safadi. Aurescu a nimerit în Iordania în mijlocul unei pretinse lovituri de stat.
La Amman urmează să fie ambasador al României fostul șef al SRI, George Maior.
Fostul prinţ moştenitor şi frate vitreg al regelui Abdullah al II-lea al Iordaniei a anunţat sâmbătă că se află „în arest la domiciliu” în palatul său din Amman, după ce a fost acuzat de armată de activităţi împotriva „securităţii regatului”, notează AFP.
Într-o înregistrare video transmisă BBC de avocatul său, prinţul Hamza a afirmat că şeful de stat-major al armatei a venit la domiciliul său şi i-a spus că „nu i se permite să iasă din locuinţă”. El a negat participarea la vreun complot şi a acuzat autorităţile ţării sale de „corupţie” şi „incompetenţă”.
Agenţia oficială de presă Petra informase anterior că autorităţile au arestat un fost consilier al regelui, Bassem Awadallah, şi alte câteva persoane din „motive de securitate”, în timp ce jurnalul american Washington Post a raportat despre un complot pentru răsturnarea regelui.
Într-un comunicat, şeful statului-major iordanian, generalul Yousef Huneiti, a subliniat că prinţul Hamza a fost „îndemnat să înceteze activităţile care ar putea fi utilizate pentru a submina stabilitatea şi securitatea regatului”, dar a dezminţit arestarea acestuia.
„Nimeni nu este mai presus de lege. Securitatea şi stabilitatea Iordaniei sunt pe primul loc”, a spus generalul Huneiti. „Toate măsurile luate sunt în cadrul legii şi după o anchetă amănunţită”, a adăugat el.
Înregistrări video pe reţelele de socializare au arătat o desfăşurare masivă a poliţiei în apropierea palatelor regale din cartierul Dabouq din Amman.
Potrivit Washington Post, prinţul Hamza este vizat de o anchetă după „descoperirea a ceea ce responsabili ai palatului au descris ca un complot complex şi pe scară largă” pentru a-l răsturna pe regele Abdullah al II-lea.
Acest complot „a inclus cel puţin un alt membru al familiei regale, precum şi şefi de triburi şi membri ai conducerii serviciilor de securitate ale ţării”, a adăugat, citând un oficial cu rang înalt într-un serviciu de informaţii din Orientul Mijlociu.
Hamza este fiul cel mare al regelui Hussein şi al soţiei sale americane, regina Noor, născută Lisa Halaby. Conform dorinţelor tatălui său, decedat în 1999, a fost numit prinţ moştenitor când Abdullah a devenit rege. Dar în 2004, Abdullah l-a deposedat de titlu şi i l-a dat fiului său cel mare, Hussein.
Domiciliul forţat al prinţului şi celelalte arestări au intervenit cu câteva zile înainte de sărbătoarea centenarului regatului. La 11 aprilie 1921, regele Abdullah, conducătorul noului stat Transiordania, şi-a format primul guvern, după crearea emiratului în martie 1921, alături de Palestina în timpul mandatului britanic.