Au minţit americanii în privinta morţii lui ben Laden?

0
269

COMENTARIU RADIO FRANCE INTERNATIONALE:

O anchetă realizată de un celebru dar şi controversat jurnalist american denunţă versiunea oficială a asasinării lui Usama ben Laden. In paginile revistei London Review of Books, ziaristul de investigaţii Seymour Hersh afirmă că teza Washingtonului e împânzită de minciuni.

Ce s-a întâmplat în noaptea morţii lui ben Laden ? Cine şi în ce circumstanţe l-a ucis pe fostul inamic numărul unu al americanilor, liderul organizaţiei teroriste al-Qaida şi organizatorul atacurilor din 11 septembrie 2001 ? Tot atâtea întrebări la care administraţia americană a răspuns demult. « Da, dar a minţit » afirmă Seymour Hersh. Intr-un lung articol jurnalistul american pune în cauză versiunea oficială şi subliniază trei puncte precise descrise drept « minciuni, inexactităţi şi trădări » ale admnistraţiei Obama.

In primul rând Washingtonul spune că operaţiunea de eliminare a lui ben Laden a fost dusă doar de americani. Hersh afirmă că o mână de ofiţeri pakistanezi era şi ea la curent cu operaţiune, ba chiar că a colaborat la ea verificând că militarii americani nu se vor « ciocni » de vreun radar aerian pakistanez. In cazul în care autorităţile de la Islamabad nu ar fi colaborat, Statele unite ar fi şantajat guvernul ameninţând că taie ajutoarele financiare, mai spune o sursă anonimă citată de ziaristul american.

In al doilea rând, versiunea oficială americană povesteşte că Washingtonul a dat de ben Laden spionându-i conversaţiile telefonice şi curierul. Liderul terorist, mai spun americanii, se ascunsese la Abottbbad. Ori jurnalistul Seymour Hersh zice că ben Laden era încarcerat acolo cel puţin din 2006 şi că o sursă pakistaneză, răsplătită cu 25 de milioane de dolari, ar fi permis localizarea exactă a teroristului saudit. Aceaşi sursă ar fi adus şi dovezile precise – sub formă de ADN – că nu minte. Astăzi, respectiva sursă, un fost ofiţer al serviciilor secrete pakistaneze, lucrează în calitate de consultant pentru CIA la Washington.

In fine, tot potrivit tezei oficiale, corpul lui ben Laden ar fi fost aruncat în mare. O teză inventată de la cap la coadă, spune Hersh, care afirmă de partea sa – bazându-se pe mărturii locale dar tot anonime – că trupul teroristului, ciuruit şi sfărâmiţat de gloanţe, a fost dispersat în mai multe bucăţi în munţii dintre Pakistan şi Afganistan.

Trebuie precizat că Seymour Hersh nu este primul ziarist care pune la îndoială teza oficială americană. Noua anchetă a celui care în trecut dezvăluise şi alte crime comise de armata americană, este însă pusă la îndoială pentru faptul că mare parte din articolul său nu se bazează decât pe spusele unei singure surse anonime. Apoi, situl american Slate, ridică o altă întrebare : de ce Hersh şi-a publicat ancheta în London Review of Books şi nu în revista New Yorker unde scrie el de obicei? Greu deci de tras concluzii clare după aceste noi revelaţii ale jurnalistului american.