ATACUL ASUPRA SIRIEI/ Le Figaro: S-a stabilit de unde va pleca atacul/ Tageszeitung: Nu trebuie să devenim jucăria lui Trump/ Kurier: ”Întâi tragem și apoi întrebăm?”/ Izvestia: „Între război și pace – două tweet-uri”

0
269

Presa europeană analizează situația și se întreabă dacă Europa ar trebui să se alăture Statelor Unite. Revista franceză Le Point observă tendința de temporizare a puterilor occidentale, transmite RFI.

Donald Trump va lansa un atac „foarte curând sau nu atât de devreme“. Emmanuel Macron va  decide „în timp util“. Liderii occidentali își mențin tonul vag cu privire la răspunsul lor la presupusul atac chimic. După ce a determinat o creștere a tensiunilor, când a transmis Rusiei să „fie pregătită“ pentru lovituri împotriva aliatul său sirian, Donald Trump pare acum să temporizeze.

Le Figaro spune totuși că planurile de operațiuni i-ar fi fost deja prezentate lui Emmanuel Macron de către comandanții militari.

Potrivit specialiștilor din forțele aeriene, în cazul în care se va da unda verde politică, raidul va porni chiar din Franța, după toate probabilitățile de la  baza de la Saint Dizier (Departamentul Haute-Marne) și nu de la baze franceze stabilite în Orientul Mijlociu, cum ar fi cele din Iordania sau Emiratele Arabe Unite.

Nu trebuie să devenim jucăria lui Trump, avertizează ziarul german Tageszeitung:

În cazul în care comunitatea internațională urma să se alăture apelului lui Trump pentru lovituri aeriene în Siria, aceasta ar duce la creșterea popularității acestuia, de care are nevoie urgentă în acest an electoral. Dar pentru relațiile viitoare cu Iranul, Rusia și, în cele din urmă, și în dosarul privind Coreea de Nord, consecințele ar fi imprevizibile. În loc să se bazeze pe un astfel de partener periculos, țările europene ar face bine să-și dezvolte propriile strategii„.

Ziarul austriac Kurier este și el critic și se întreabă: ”Întâi tragem și apoi întrebăm?”

” Chiar și fan al al lui Putin să fii, tot trebuie să admiți că în otrăvirea fostului agent dublu Skripal și a fiicei lui, au fost implicate serviciile ruse. Dar este „destul de” suficient pentru a justifica atacurile furioase ale prim-ministrul britanic și a jumătate din UE împotriva Moscovei? Și chiar dacă ai fi un apărător ferm al lui Assad, tot ar trebui să accepți că, probabil, a folosit arme chimice. Dar este „probabil” un motiv suficient pentru o intervenție în Siria, unde Occidentul a avut deja o sută de motive să intervină și totuși nu a făcut-o? „ se întreabă ziarul austriac

În Rusia, ziarul ziarul Kommersant anunță că „Pentagonul și Ministerul Apărării al Rusiei se pregătesc pentru o operațiune militară”.

Iar Izvestia titrează: „Între război și pace – două tweet-uri” și asigură că „Rusia are destule forțe în Siria, dar optează pentru un ton moderat și este gata să coopereze”.