Grigore Arsene, preşedintele Asociaţiei Editorilor din România (AER), a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că România se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană (UE) în ceea ce priveşte industria de carte, menţionând că sunt judeţe în ţara noastră unde nu există nicio librărie.
„Acum zece ani (…), piaţa de carte, din punct de vedere al târgurilor, arăta destul de neplăcut, exista Gaudeamus, fostul târg Bookarest dispăruse (…) şi, atunci, Asociaţia Editorilor, condusă, în acele timpuri, de domnul Gabriel Liiceanu, a luat hotărârea, aş zice eu eroică, de a organiza un târg de carte de către editori, adică de către cei care sunt cei mai interesaţi să facă treaba asta”, a declarat Grigore Arsene, conform Mediafax.
Preşedintele AER a precizat că începutul a fost foarte greu, pentru că s-a plecat „de la zero”, dar, cu toate acestea, prima ediţia s-a bucurat de un mare succes, în special datorită publicului, dar şi a eforturilor făcute de edituri.
Preşedintele AER a precizat că, până în prezent, cel mai probabil, la Salonul Internaţional de Carte Bookfest au participat peste 1 milion de oameni, iar organizarea târgurilor dedicate cărţilor este importantă în România, întrucât sunt zone în ţara noastră unde nu există librării.
„De ce se fac târguri de carte în România? Se fac târguri de carte în toată lumea, pentru ca editorii şi autorii să fie aproape de public, într-un cadru organizat. În România, e un motiv în plus şi anume precaritatea difuzării. Dacă acum patru ani, în România, existau 550 librării propriu-zise, acum librării propriu-zise sunt 150, restul sunt, probabil, colţuri unde mai sunt câteva cărţi. Asta spune multe, spune faptul că, eu ştiu, cartea nu ajunge în o mulţime de zone. Sunt oraşe cu 70.000 de locuitori fără niciun magazin special de carte, sunt judeţe fără nicio librărie de carte. În acelaşi timp, s-a dezvoltat distribuţia online, cu toate aspectele pozitive, dar şi cu formarea unui public doritor de carte ieftină. Ceea ce, e o altă discuţie, poate să fie bine, poate să fie rău, pentru editori sunt mai puţine resurse”, a mai spus Grigore Arsene.
În plus, preşedintele Asociaţiei Editorilor din România a precizat că România se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte industria de carte.
„Din toate punctele de vedere, România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte industria de carte, dacă ne uităm la cifre. Avem câteva lucruri la care suntem buni şi anume faptul că suntem sincron cu marile apariţii europene şi faptul că, din ce în ce mai mult, producem scriitori care se traduc în foarte multe limbi. Aici sunt câteva edituri importante, în principal Poliromul, care a creat o întreagă pleiadă de scriitori mai tineri sau mai puţin tineri care au obţinut succese internaţionale”, a spus Grigore Arsene.