spot_img
0.1 C
București
joi, decembrie 7, 2023
AcasăBasarabiaAșa zișii europeni și unioniști au pierdut alegerile din Moldova: Spre o...

Așa zișii europeni și unioniști au pierdut alegerile din Moldova: Spre o alianță oficială Dodon-Păpușarul?

-

Așa zișii pro europeni și unioniști din Republica Moldova au pierdut alegerile parlamentare de duminică. Este vorba de gruparea ACUM condusă de Maia Sandu și Andrei Năstase. Aceasta s-a clasat pe locul 2 din 4 forțe politice intrate în Parlament, conform rezultatelor după numărarea a 90 la sută din voturi . Mai mult Partidul Liberal, declarat pro european și unionist, condus de fostul primar al Chișinăului Dorin Chirtoacă a obținut doar 1% din voturi. Marea surpriză este intrarea în Parlament a partidului ȘOR, pro rus. Practic așa zișii europeni și unioniști au obținut doar un sfert din voturile exprimate.

Numărarea voturilor e pe sistemul național. Alegerile s-au desfășurat
în baza sistemului mixt, ceea ce înseamnă că 51 de deputați vor fi aleși în baza circumscripțiilor uninominale, iar alți 50, în baza listelor de partid.

Rezultate după numărarea a 90% din voturi: PSRM – 31,73%, ACUM -25,07 %, PDM -24,81%, , Partidul Shor -8,66 %, PCRM -3,79%.

Conform rezultatelor preliminare Partidul Comuniștilor nu ar intra în Parlament obținând 4 la sută din voturi.

Liderul PD Vlad Plahotniuc s-a arătat dispus la negocieri pentru realizarea unei alianțe de guvernare.

La Chișinău se vorbește de mai mult timp de o alianță neoficială între Dodon și Plahotniuc. Cele 2 partide ar avea aproape 60% din viitorul Parlament.

Copreşedinta blocului electoral ACUM, Maia Sandu, a anunţat proteste de stradă în următoarele zile la Chişinău, acuzând actuala guvernare de fraudarea alegerilor parlamentare de duminică, informează portalul Unimedia.info.

„Alegerile au fost fraudate. Ne vom apăra votul”, a spus Maia Sandu, preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), într-o emisiune în direct la un post local de televiziune duminică seara, după închiderea secţiilor de votare.

„Indiferent de rezultat, acesta va fi mai mic decât ar fi trebuit să fie’, a adăugat Maia Sandu şi a amintit că blocul ACUM a cerut nerecunoaşterea rezultatelor votării din stânga Nistrului.

Pe de altă parte, liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a declarat că alegerile s-au desfăşurat liber şi corect şi a mulţumit organizatorilor.

Maia Sandu a declarat că actualele alegeri au fost „cele mai nedemocratice din istoria Republicii Moldova’.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img