Armata greacă ÎN STARE DE ALERTĂ după ce Turcia a început explorarea zăcămintelor de gaze din Marea Egee

0
123

Marina greacă a fost plasată în stare de alertă şi în „pregătiri întărite” în urma recentelor activităţi turceşti de explorare a zăcămintelor de gaze în Marea Egee, informează miercuri AFP, citând sub rezerva anonimatului un ofiţer din marina militară elenă, transmite Agerpres.

Unităţi ale Marinei au fost desfăşurate de ieri (marţi – n.r.) în sudul şi sud-estul Mării Egee”, a declarat această sursă. Unităţile respective „sunt pregătite să răspundă oricărei activităţi”, a adăugat ofiţerul.

Comandamentul forţelor maritime le-a cerut marinarilor să ignore o restricţie a navigaţiei maritime decretată de Turcia.

Potrivit publicaţiei elene Greek City Times, care citează surse militare, Turcia ar fi trimis în zonă 17 nave de război de la baza navală Aksaz din Physkos (Marmaris, în turcă).

Armata greacă a fost pusă în stare de alertă, iar şeful statului major general al apărării naţionale elene (GEETHA), Konstantinos Floros, şi-a scurtat vizita în Cipru pentru reveni de urgenţă în ţară. Militarii greci care intenţionau să intre în permisii şi concedii şi-au văzut aprobările suspendate.

Totodată, potrivit presei elene, două avioane F-16 ale aviaţiei militare turce au survolat insulele greceşti ale arhipelagului Kastellorizo, fiind interceptate de aparate F-16 ale aviaţiei elene.

Premierul grec Kyriakos Mistotakis a convocat pentru joi şi vineri întâlniri separate cu liderii partidelor politice elene pentru a aborda „subiecte naţionale”, potrivit biroului său de presă.

În cadrul activităţilor sale de explorare a hidrocarburilor în curs, Turcia a anunţat „public” trimiterea navei sale Oruc Reis în Mediterana de Est începând de marţi, conform unui comunicat de miercuri al Ministerului turc de Externe.

Atena a protestat oficial împotriva acestor deplasări în apropierea arhipelagului grecesc Kastellorizo. „Anunţarea explorărilor turceşti într-o secţiune a platoului continental grec constituie o escaladare a tensiunii în regiunea noastră”, a declarat marţi Ministerul grec de Externe.