Arhiva SIPA, cuiul lui Pepelea din Justiție

0
152

Judecătorul Dana Gîrbovan a declarat, joi, la „Marius Tucă Show” transmis de Mediafax că una dintre problemele cu care se confruntă sistemul justiţiar este arhiva SIPA, de care „s-au împiedicat toţi miniştrii justiţiei”, fără să se fi găsit o rezolvare.Dana Gîrbovan, judecătorul de la Curtea de Apel Cluj, propusă în funcţia de ministru al Justiţiei, dar refuzată de preşedintele Klaus Iohannis, a declarat, joi, la „Marius Tucă Show”, că una dintre problemele mari cu care se confruntă justiţia este arhiva SIPA.

„Arhiva SIPA este o problemă de care s-au împiedicat toţi miniştrii justiţiei. Toţi miniştrii care s-au perindat la cârma Ministerului Justiţiei au eşuat în rezolvarea acestei probleme, fapt care naşte din nou, alte întrebări”, a spus Gîrbovan.

Unul dintre cele 12 puncte ale Danei Gîrbovan „pentru eficienţa justiţiei şi întărirea independenţei acesteia viza chiar arhiva SIPA.

„În 2017 a fost adoptată Hotărârea de Guvern nr. 410/9 iunie 2017, având ca obiect <unele măsuri referitoare la arhiva fostei Direcţii Generale de Protecţie şi Anticorupţie>. Prin această hotărâre, Guvernul a decis constituirea unei Comisii care va inventaria, declasifica sau, acolo unde va fi cazul, va trece la un alt nivel de clasificare sau de secretizare documentele din arhiva DGPA, după care le va preda instituţiilor cu competenţe în domeniu. Hotărârea de Guvern instituia şi obligaţia întocmirii de către comisie a unor rapoarte semestriale de activitate, a căror sinteză trebuia publicată pe pagina de internet a MJ. De la data adoptării acestei hotărâri au trecut mai bine de doi ani, fără ca vreun raport sau informaţie privind arhiva SIPA să fie făcută publică. Trebuie verificate şi făcute publice stadiul procedurilor şi, în funcţie de concluziile verificărilor, găsite soluţii la problema spinoasă a arhivei, soluţii ce