Argentina, din nou, în incapacitate de plată

0
56

Guvernul argentinian impune un control strict asupra valutei, într-o încercare disperată de a apăra moneda națională, aflată în cădere liberă (pesos-ul s-a devalorizat cu 26% numai luna trecută). Argentina încearcă, la pachet, să-și amâne facturile către creditorii internaționali, în condițiile în care are de plătit pe termen scurt și mediu 100 de miliarde de dolari, transmite RFI.

Țara va intra în incapacitate de plată și va continua astfel tradiția nefastă în acest domeniu. Nicio măsură nu poate stopa prăbușirea, iar consecințele sociale și economice vor fi devastatoare, explică, la RFI,  analistul economic Aurelian Dochia:

Aurelian Dochia la RFI: În situația în care este Argentina, este foarte probabil că se va repeta istoria. În ultima perioadă Argentina a avut vreo 9 episoade de încetare de plăți. A avut foarte multe disputre cu creditorii internaționali, dispute care uneori au durat chiar și un deceniu după eveniment. Toate aceste evenimente sunt foarte împovărătoare pentru o economie cum este cea a a Argentinei. Creează mari incertitudini și riscuri, atât pentru investitorii străini, care nu îndrăznesc să se mai îndrepte către această țară în proiectele lor de investiții, cât și pentru investitorii naționali. Până la urmă, economia unei asemenea țări suferă integral, de sus până jos. Este un fenomen devastator pentru o economie.