spot_img
20.3 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăSpecialArafat pregătește: Dacă afirmi că Iohannis și/sau guvernul sunt corupți și incompetenți...

Arafat pregătește: Dacă afirmi că Iohannis și/sau guvernul sunt corupți și incompetenți ești propagandist rus. Dezinformator rus ești și dacă scrii de „tradiții”și „spiritualitate”

-

Un grup de lucru creat de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), la care s-a alăturat și Guvernul României, împreună cu CNA și mai multe ONG-uri, pregătește o platformă informatică, ce va scana presa online, dar și bloguri și rețele sociale, pentru a găsi “fake news”, surse de dezinformare și propagandă  în contextul conflictului din Ucraina, conform informațiilor Profit.ro.

Comunicatorii guvernului consideră că, în actualul context, narativul „Palierul de decizie de la București este corupt” este un narativ al dezinformării și propagandei. O generalizare ce trece de preocuparea firească a autorităților de a găsi instrumente care să permită reacții rapide la informații false, într-un context militar și politic extrem de tensionat. Distingerea informațiilor false și propagandei poate fi problematică și în cazul “markerilor” propuși la alte “narative de dezinformare” ce vor fi scanate de platforma guvernului în mediul online, pentru a fi contracarate.  “Lipsa consensului”, „tradiții”, „spiritualitate”, „extindere” sunt, în percepția comunicatorilor guvernamentali, “markeri ai dezinformării”, termeni „încărcați”, specifici discursului de dezinformare”, dacă sunt asociați, după caz, unor “subiecți” precum NATO, România, Bruxelles, Ursula, Stoltenberg, Geoană, și alții.

- Advertisement -

1. NARATIVE SPECIFICE a. „Palierul de decizie de la București este corupt” SUBIECT: “Guvern”, “Iohannis”, “Nicolae Ciucă” CONTEXT: “corupție”, “incompetență” MARKER DE DEZINFORMARE: “furtișag”, “mizerie” b. „Lipsa de legitimitate a intervenției României în sprijinul Ucrainei” SUBIECT: “România”, “ajutor”, “sprijin” CONTEXT: “Războiul din Ucraina” (dimensiunea e complet codată) MARKER DE DEZINFORMARE: „nu este prietena”, „nu suntem prieteni”, “dușmani”, “noua ordine mondială” c. „România este o colonie a Vestului” SUBIECT: “Guvern”, “Iohannis”, “Nicolae Ciucă” CONTEXT: Războiul din Ucraina MARKER DE DEZINFORMARE: “slugi”, “colonie”, (“renunțare” AND “suveranitate”)……..

. NARATIVE GENERICE a. „NATO/EU sunt slabe” SUBIECT: “NATO”, “Alianța Nord Atlantică”, “Alianța Nord-Atlantică”, “Pactul nord-atlantic”, “Stoltenberg”, “Geoana” CONTEXT: UE, “Uniunea Europeana”, “Bruxelles”, “Bruxellesul”, “von der Leyen”, “Ursula”, “articolul 5”, “intervenție”, “excludere aeriana”, “zona de excludere”, “sanctiuni” MARKER DE DEZINFORMARE: “diviziuni”, “diviziune”, “divizat”, “lipsa consensului”…. b. „Democrația de tip vestic a eșuat” SUBIECT: “UE”, “Uniunea Europeana”, “Bruxelles”, “Bruxellesul”, “Bruxelles-ul”, “von der Leyen”, “Ursula” CONTEXT: “Razboiul din Ucraina” MARKER DE DEZINFORMARE: (“decadent” ) AND (“tradiție”, “tradiții”, “valori tradiționale”, “homosexuali”, “LGBT”, “LGBTQ”, “LGBTQI”, “spiritualitate”, “valori ortodoxe”……) c. „NATO a provocat Rusia” SUBIECT: “NATO”, “Alianța Nord Atlantică”, “Pactul nord-atlantic”, “Stoltenberg”, “Geoană” CONTEXT: “Războiul din Ucraina” MARKER DE DEZINFORMARE: “provocare”, “extindere”, “forțarea granițelor”

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img