Alegătorii arabo-americani şi musulmani nemulţumiţi de sprijinul SUA pentru ofensiva Israelului din Gaza o evită pe democrata Kamala Harris în cursa prezidenţială şi se orientează spre a o susţine pe candidata terţă, Jill Stein, în numere care i-ar putea răpi victoria lui Harris în statele unde se vor decide alegerile din 5 noiembrie, relatează joi Reuters.
Un sondaj al Consiliului pentru Relaţii Americano-Islamice (CAIR) publicat mai devreme în septembrie a arătat că în Michigan, unde se află o importantă comunitate arabo-americană, 40% dintre alegătorii musulmani o susţin pe Stein, de la Partidul Verzilor. Candidatul republican Donald Trump a obţinut 18%, iar Harris 12%.
Stein este înaintea lui Harris şi în rândul musulmanilor din Arizona şi Wisconsin, de asemenea state cu populaţii musulmane considerabile şi unde Biden l-a învins pe Trump în 2020 doar cu o marjă mică.
Harris este principala alegere a alegătorilor musulmani din Georgia şi Pennsylvania, în timp ce Trump s-ar impune în Nevada cu 27%, cu puţin înaintea lui Harris – 26%, potrivit sondajului CAIR, realizat pe un eşantion de 1.155 de alegători musulmani la nivel naţional. Toate sunt aşa-zise state „câmp de luptă” unde scorul a fost foarte strâns la alegerile recente.
Biden a câştigat votul musulmanilor din 2020, fiind creditat în unele sondaje la ieşirea de la urne cu peste 80% din voturile lor, dar sprijinul acordat democraţilor de musulmani a scăzut drastic, la aproape un an de la intervenţia Israelului din Gaza.
Aproximativ 3,5 milioane de americani au declarat că sunt originari din Orientul Mijlociu la recensământul din 2020 din SUA, primul an în care au fost înregistrate astfel de date. Deşi reprezintă doar circa 1% din populaţia totală a Statelor Unite de 335 de milioane, voturile lor se pot dovedi cruciale într-o cursă pe care sondajele de opinie o indică a fi strânsă.
Marţi, Harris a făcut apel la încetarea războiului Israel-Gaza şi la întoarcerea ostaticilor deţinuţi de Hamas în Fâşia Gaza, a afirmat că Israelul nu trebuie să ocupe din nou enclava palestiniană şi a susţinut o soluţie cu două state. Dar, la întâlniri cu uşile închise din Michigan şi din alte părţi, oficiali ai campaniei Harris au respins apelurile de a opri sau limita transporturile de arme americane către Israel, notează liderii comunităţii.
„Decenii de organizare comunitară şi de angajament civic şi mobilizare nu au dus la niciun beneficiu”, a deplâns Faye Nemer, fondatoarea Camerei de Comerţ Americane MENA, cu sediul în Michigan, pentru a promova comerţul SUA cu Orientul Mijlociu.
„Facem parte din structura acestei ţări, dar preocupările noastre nu sunt luate în considerare”, a punctat ea.
Stein face campanie în mod agresiv pentru Gaza, în timp ce reprezentanţii lui Trump se întâlnesc cu grupuri musulmane şi promit o pace mai rapidă decât poate oferi Harris.
Echipa de campanie a lui Harris a refuzat să comenteze aceste evoluţii.
În 2016, candidatura lui Jill Stein s-a încheiat cu puţin peste 1% din votul popular, dar unii democraţi au dat vina pe ea şi pe Partidul Verzilor pentru că au luat din voturile candidatei democrate Hillary Clinton. Institutele de sondare nu îi dau lui Stein nicio şansă de a câştiga în 2024.