Apropiați ai lui Trump anunță răsturnarea regimului de la Teheran

0

Apropiaţi ai preşedintelui american Donald Trump, fostul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, Newt Gingrich, şi fostul primar al New Yorkului, Rudy Giuliani, au apreciat sâmbătă, în apropiere de Paris, că perspectiva unei schimbări a regimului de la Teheran se apropie, relatează AFP.

Gingrich şi Giuliani, care este şi unul dintre avocaţii lui Donald Trump, au mai afirmat, în faţa mai multor mii de opozanţi iranieni la Paris, că preşedintele Statelor Unite trebuie să exercite o presiune şi mai mare asupra europenilor care caută să îşi păstreze relaţiile economice cu Teheranul în pofida noilor sancţiuni americane.

„Singura modalitate de a asigura securitatea în regiune este înlocuirea dictaturii cu o democraţie şi acesta trebuie să fie obiectivul nostru”, a declarat Gingrich în faţa adunării Free Iran, organizată de opozanţi iranieni exilaţi, printre care foşti rebeli din Mujahedinii Poporului, organizaţie interzisă în Iran.

Gingrich a ţinut să menţioneze că nu este în favoarea ideii de a înarma opoziţie iraniană, considerând că preşedintele Trump trebuie să mizeze pe mai multe sancţiuni după ce s-a retras din acordul asupra programului nuclear iranian încheiat în 2015 între Teheran şi marile puteri.

El a criticat, de asemenea, atitudinea ţărilor care încearcă să-şi păstreze posibilitatea pentru întreprinderile lor de a-şi continua activitatea în Iran în ciuda sancţiunilor americane.

„Este nevoie de o campanie de stigmatizare a guvernelor europene care nu doresc să susţină libertatea şi democraţia”, a spus Gingrich. „Insistăm pentru ca acestea să se alăture noilor sancţiuni” împotriva Iranului, a continuat el.