spot_img
24.1 C
București
duminică, august 14, 2022
AcasăAnalizeAproape toate economiile văd deja o scădere a comerţului internaţional

Aproape toate economiile văd deja o scădere a comerţului internaţional

-

Aproape toate economiile văd deja o scădere a comerţului internaţional, în urma perturbărilor generate de invazia Rusiei în Ucraina, conform unui raport publicat luni de Institutul Kiel pentru economie mondială din Germania, transmite Bloomberg.

- Reclama -

Cel mai semnificativ impact asupra Rusiei vine în urma sancţiunilor, cu un declin al exporturilor estimat în februarie de 11,8%, faţă de ianuarie.

De asemenea, exporturile ar urma să scadă cu 3,9% în SUA, cu 2,8% în UE, şi cu 3,8% în Germania, în timp ce China, care a raportat o creştere de 0,3% a exporturilor, ar putea fi afectată în viitor de rapida răspândire a variantei Omicron a coronavirusului, conform datelor Institutul Kiel.

„Cifrele din februarie ne dau un indiciu privind consecinţele economice ale războiului din Ucraina. Majorarea controalelor vamale, pentru a verifica respectarea sancţiunilor impuse Rusiei, ar putea duce la întârzieri suplimentare în comerţul maritim”, susţine Vincent Stamer, director în cadrul Institutului Kiel.

Acesta a explicat că datele de la navele – container arată că în mare măsură Ucraina nu mai are acces la transportul maritim internaţional. „Nicio mare navă – container nu a mai făcut escală în cel mai important port al ţării, Odesa de la Marea Neagră, din 24 februarie, când a început invazia”, arată datele Institutul Kiel.

Şi Fondul Monetar Internaţional a avertizat că: „războiul şi sancţiunile asociate vor avea de asemenea un impact sever asupra economiei mondiale”, apreciind că actuala criză creează un şoc negativ pentru inflaţie şi pentru activitatea economică, într-un moment în care presiunea preţurilor era deja ridicată. Pe întreg globul va fi resimţit şocul preţurilor, iar autorităţile trebuie să ofere sprijin fiscal pentru gospodăriile sărace pentru care alimentele şi combustibilul reprezintă o proporţie mai ridicată din cheltuieli. Pagubele economice vor creşte dacă războiul se extinde, consideră FMI. 

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Asasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

0
Premierul japonez Fumio Kishida va remania miercuri guvernul pe care îl conduce ţinând cont de legăturile politicienilor cu Biserica Unificării, o grupare controversată, de...