spot_img
-1 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăAnalizeAproape jumătate din țările lumii, peste 40%, au declarat deja un boicot...

Aproape jumătate din țările lumii, peste 40%, au declarat deja un boicot al dolarului

-

Aproape jumătate din țările lumii, peste 40%, au declarat deja un boicot al dolarului într-o măsură sau alta: de la începutul acestui an, încă șase state au pornit pe calea dedolarizării, a arătat analiza RIA Novosti.

- Reclama -

Toate țările pot fi împărțite în trei grupuri. Primele și cele mai mari (112 state) sunt cele ale căror autorități financiare nu s-au pronunțat deschis împotriva dolarului și nu au introdus măsuri restrictive. Aceasta include țări care o folosesc chiar și ca monedă oficială: de exemplu, Panama, Insulele Marshall, Ecuador, El Salvador și alte state mici.

- Advertisement -

Al doilea grup (31 de state) sunt cei care trec activ la plăți în valută națională cu partenerii lor comerciali sau limitează circulația dolarului în țară, ghidați de preocupările pentru stabilitatea financiară. În cele din urmă, grupul rămas (alte 50 de țări) sunt cei care se opun în mod deschis dolarului și cheamă restul lumii să se alăture pentru a slăbi hegemonia acestuia.

Printre cei care au declarat o luptă împotriva dolarului în acest an, vocea Zimbabwe este auzită cel mai tare. Economia acestei țări este în febră de câțiva ani încoace: pe fondul deprecierii complete a monedei naționale, aproape 80% din tranzacțiile de pe teritoriul său sunt acum efectuate în dolari. Pentru a combate inflația ridicată și a asigura stabilitatea financiară, Zimbabwe a anunțat în aprilie trecerea la o nouă monedă națională numită Zimbabwe Gold sau ZiG. Este planificat ca deja în 2026 să devină singurul mijloc de plată.

- Advertisement -

În primăvară, Maldivele au început să respingă dolarul. Un reprezentant al Ministerului Economiei din țară a declarat că statul negociază cu India și China pentru a transfera plățile comerciale în monede locale pentru a evita plata importurilor în dolari. Burkina Faso, Nigeria, Republica Congo și Sudan, de asemenea, pariază pe o utilizare mai activă a monedelor naționale în comerț.

Chiar și Argentina și-a înmuiat retorica valutară : la sfârșitul anului trecut exista o probabilitate foarte mare ca ea să devină prima țară în 14 ani care va trece la dolar ca monedă națională. Acest lucru a fost susținut activ de noul președinte Javier Miley. Totuși, apoi și-a revizuit abordarea pentru rezolvarea problemelor economice, spunând că tranziția la moneda americană nu este un scop în sine pentru țară. În același timp, tranzacționează activ în monede naționale cu cei mai mari parteneri ai săi, de exemplu, Brazilia și China.

În ciuda faptului că tot mai mulți reprezentanți ai comunității mondiale devin pe șinele dedolarizării, moneda națională a Statelor Unite continuă să joace un rol semnificativ. Astfel, conform celor mai recente date de la cel mai mare sistem de decontare interbancar SWIFT , „americanul” reprezintă 47,89% din totalul decontărilor prin intermediul acestuia.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img