ANTRAX LA BOTOŞANI: De frică proprietarii şi-au îngropat vaca în spatele casei

0
33

Autorităţile sanitare şi veterinare au fost puse în alertă după ce un bărbat din mediul rural a ajuns la Spitalul Judeţean din Botoșani cu suspiciune de antrax. Săteanul provenit dintr-o localitate de pe lângă Manoleasa a fost supus mai multor teste, iar bănuielile s-au confirmat, scrie Botoșăneanul.

Și fiica acestuia e suspectă.

„Din dialogul cu d-na director adjunct de la DSP şi ca urmare a adreselor pe care ni le-a transmis, d-na director spune că este caz concret de antrax la o persoană de sex masculin”, afirmă Minodora Vasiliu, director executiv DSVSA.

În cadrul anchetei sanitar-veterinare se va încerca să se afle păşunea la care au mers vitele familiei în cauză, cu ce oameni şi animale au mai intrat în contact. Neoficial, circulă şi informaţia că, de frică, pe timpul nopţii bărbatul şi-ar fi îngropat o vacă bolnavă în spatele casei. Informaţia nu poate fi însă deocamdată nici confirmată şi nici infirmată atât timp cât cadrele sanitar-veterinare nu au avut acces în gospodărie.

Antraxul este o boală potenţial fatală dată de bacteria Bacillus anthracis. Antraxul este rar la oameni şi apare mai ales la vite, cai, oi si capre.
Potrivit SfatulMedicului.ro, oamenii pot dezvolta patru tipuri de infecţii cu antrax:

– cutanat, printr-o leziune a pielii
– gastrointestinal, prin ingestia de alimente contaminate
– orofaringian (regiunea posterioară a cavităţii bucale), prin ingestie de alimente contaminate
– respirator, prin inhalarea sporilor.

Dintre cele patru forme antraxul respirator duce la deces cel mai frecvent.
Boala are incidență mai mare în locurile umede, mlaștini, zone inundabile.