spot_img
20.3 C
București
duminică, iunie 23, 2024
AcasăActualitateAndrei Pleșu, revoltat: Nici extraveral nu se mai găsește

Andrei Pleșu, revoltat: Nici extraveral nu se mai găsește

-

Filosoful Andrei Pleșu protestează în ultimul său editorial din Dilema vecheîmpotriva unui fenomen îngrijorător în opinia sa, dispariția unor medicamente tradiționale din farmacii, în frunte cu Extraveralul, transmite Inpolitics.

”La vîrsta mea, sînt, inevitabil, un conștiincios client al farmaciilor. Printre medicamentele de care mă folosesc este (era) și Extraveralul. Spun „era“, pentru că, de o bună bucată de vreme, nu mai e de găsit. Nici pe rafturi, nici pe stoc. Nimeni nu ne explică de ce, pentru cît timp sau dacă e vorba de o dispariție definitivă. Ne descurcăm cum putem, amplificînd stresul căutării, cel pe care îl combăteam chiar cu Extraveralul devenit, între timp, o utopie…

Încă ceva, din același domeniu. Pestrița noastră rețea de presă ne confruntă, adesea, cu reclame pentru un nou medicament miraculos. Tehnica este următoarea: se instalează pe pagină fotografia unui medic celebru (fără să fi fost întrebat, sper), care dă, chipurile, un interviu despre o soluție farmaceutică optimă pentru vindecarea (nu pur și simplu tratamentul) unor afecțiuni cronice hiper-răspîndite: diabetul și bolile de inimă, de pildă. Cititorul află că tot ce recomandă, pentru asemenea rele, medicii curanți obișnuiți e o înșelătorie, o conspirație, menită să faciliteze masive cîștiguri financiare pentru mafia farmaceutică și spitalicească. Tot ce iei, de ani întregi, la sfatul celor care te tratează, e o păcăleală. N-ajută la nimic. Din contra. Există însă, în afara lanțurilor farmaceutice, soluții medicamentoase miraculoase, de care poți face rost imediat, completînd rapid (ca să nu dai de stocuri epuizate…) un formular de comandă, tipărit în josul paginii de ziar. Ieftin, rapid și magic! (…)Cum de nu există din partea instituțiilor aferente reacții prompte, severe, susținute juridic, împotriva unei astfel de imposturi? Sau te pomenești că impostorii au dreptate?! Ajutor!” scrie Pleșu.

Nu mai departe de azi Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice (ieftine n.n.) din România avertizează că au dispărut în ultimii ani 3.000 de medicamente din piață, pentru că producătorii nu-și mai permit să le producă din cauza taxei clawback, prețului care este fixat de minister și inflației, care afectează toate costurile de producție.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img