spot_img
-0.6 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăAnalizeANALIZA/ SCHIMBARE SPECTACULOASA: SUA isi schimba parerea despre justitia din Romania si...

ANALIZA/ SCHIMBARE SPECTACULOASA: SUA isi schimba parerea despre justitia din Romania si cere schimbarea Codurilor in Parlament

-

Statele Unite ale Americii, principalul sponsor al justiei din Romania in ultimii ani, si-a nuantat, daca nu chiar si-a schimbat pozitia fata de sistemul juridic din tara noastra. Au fost mai multe semnale pe diferite canale, inclusiv public, transmise in ultimul timp, dar ultimele sunt importante.

- Reclama -

de ANDREI BADIN

- Advertisement -

In luna martie, Dean Thompson, insarcinatul cu afaceri al SUA ad-interim la Bucuresti, a dat primele mesaje.Era pentru prima data in multi ani cand un oficial american vorbea atat de categoric despre mentinerea independentei institutiilor judiciare: judecatori, procurori, politie, si atragea atentia asupra imixtiunii din exterior. Faptul ca la patru intrebari consecutive pe tema justitiei Dean Thompson a repetat acelasi mesaj legat de independenta institutiilor judiciare fata de influenta din exterior era un semnal clar ca la Washington subiectul a devenit o preocupare, ceea ce ar fi trebuit sa-i preocupe si pe cei din Romania.

CITITI SI:REACȚIE NEAȘTEPTATĂ A SUA DUPĂ ANCHETELE DNA: Un interviu cu mesaje cheie pentru DNA și SRI

- Advertisement -

Mesajul lui Dean Thompson relua exact mesajul lui Daniel Morar, fostul procuror-sef al DNA, care intr-un interviu din decembrie 2014 a spus: “Am ferit institutia de orice fel de intruziune ori influenta a oamenilor politici, a oamenilor de afaceri influenti ori a serviciilor de informatii. Am avut orgoliul de a prezerva institutia ca una cu adevarat independenta, fondata din procurori-magistrati, in adevaratul inteles al termenului.”

Acum o lovitura vine intr-un document oficial  al Departamentului de Stat: Raportul pe drepturile omului (Human Rights Report) pentru 2014.

Pentru public, acest Raport reprezinta pozitia Administratiei americane fata de tara respectiva.

Este cel mai dur Raport de foarte multi ani.

CITITI SI:EXPLOZIV:Raport devastator despre justitia din Romania al Departamentului de Stat al SUA: Abuzuri cu arestarea preventiva, interceptari telefonice ilegale, procese inechitabile, procurorii dau informatii in presa despre dosare

Pe scurt Raportul vorbeste despre: abuzuri cu arestarea preventiva, interceptari telefonice ilegale, procese inechitabile, procurorii care dau informatii din dosare.

Adica se refera la SRI, DNA, procurori, judecatori: toate segmentele justitiei din Romania au probleme, spune Departamentul de Stat.

Nici cel mai inversunat dusman al justitiei din politica romaneasca nu a facut vreodata un tablou atat de crunt sistemului juridic din tara noastra.

Bomboana pe coliva este cererea facuta in Raportul Departamentului de Stat de modificare a Codurilor Penale.

”În luna februarie, Guvernul a pus în aplicare un nou Cod Penal si un nou Cod de Procedura Penala în scopul reducerii numarului de cazuri trimise în instanta. Cu toate acestea, nu a efectuat o analiza a impactului masurilor si nu a alocat resursele umane si instrumentele necesare implementarii adecvate a codurilor. (..) Codul Penal include o serie de inconsecvente. Amendamentele necesare remedierii acestora se aflau în dezbatere în Parlament”, se spune in Raport.

Adica este pentru prima data cand public Washingtonul da peste mana celor care se opun modificarii Codurilor, in special DNA.

Mai mult Raportul se refera la nerestituirea bunurilor Bisericilor din Transilvania. Si aici trebuie citit mesajul legat de faptul ca DNA a inceput sa faca dosare pe restituirile deja efectuate. Aici ar mai trebui amintit si celebrul caz Marko Attila, in care nepotul lui Marko Bela a beneficiat de sprijin direct american: diplomati americani au mers cu el la proces.

CITITI SI: CUM AU INTERVENIT AMERICANII ÎN CAZUL MARKO ATTILA: Diplomați americani au mers cu fostul deputat la ÎCCJ/ Departamentul de Stat a reclamat abuzuri în acest caz

Sunt semnale importante date de pe Potomac. Iar cand intervine neincrederea atunci relatia bilaterala poate avea de suferit.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img