spot_img
-2 C
București
marți, noiembrie 19, 2024
AcasăAnalizeANALIZĂ RADIO FRANCE: Lipsa de empatie generează protestele și miza AUR: Radicalizarea...

ANALIZĂ RADIO FRANCE: Lipsa de empatie generează protestele și miza AUR: Radicalizarea tinerilor fără perspective

-

- Reclama -

Fie că e demonstrată de manifestanții care își ard măștile de protecție în piețe sau de guvernanții care nu reușesc să găsească un limbaj uman pentru a comunica necesitatea restricțiilor, lipsa de empatie pare să fie catalizatorul protestelor organizate în tot mai multe orașe din țară, transmite Radio France Internationale.

- Reclama -

ANALIZA RFI:

- Advertisement -

Mai multe crize suprapuse au dus la intensificarea protestelor anti-mască din ultimele zile. Este opinia lui Ovidiu Voicu, activist care reclamă lipsa de leadership cu care se confruntă Guvernul.

De un an ambele Guverne – Orban și Câțu – care au gestionat pandemia au fost foarte puțin empatice. Toate comunicările lor au fost de forță. Trebuie să respectați pentru că vă dăm amenzi. Nu au reușit în niciun fel să creeze o unitate a cetățenilor. Să strângă oamenii pentru ceva în care cred cu adevărat, nu ceva care fac de frică. Iar lucrul acesta se vede. Se acumulează și erorile autorităților”, observă directorul executivul al Centrului de Inovare Publică.

- Advertisement -

Editorialistul Adrian Mihălțianu are o opinie similară. “Bâlbâiala din partea autorităților nu ajută deloc, dar ceea ce fac protestatarii nu face decât să prelungească perioada în care economia și distracția să fie amânate sau puse sub control.”

Jurnalistul subliniază existența unei lipse de empatie de ambele părți, care riscă să se acutizeze și să ducă pe foarte multă lume spre extreme. “Acestor oameni poate nu le-a murit cineva drag în acest an. Nu fac parte dintre cei 42.000 de români care au dispărut dintre noi prematur din cauza pandemiei și nu fac parte nici dintre sutele de mii de oameni care au rămas cu sechele de pe urma bolii. Lipsa de empatie din partea lor față de suferință a sute de mii de români în acest moment e principalul factor care îi definește. Când vorbim de autorități vorbim de întreaga clasă politică. În momentul în care multora nu le pasă de zecile de mii de morți e foarte greu să ai un mesaj unitar. Dacă ei continuă să se certe în Coaliție și să își dea palme peste ceafă doar de dragul galeriei trebuie să înțeleagă că ceea ce se coace în subteranele României e un fenomen mult mai mare și mai profund decât cei câțiva mii de oameni care au ieșit serile trecute. Să avem mai multă empatie din partea lor. Să dialogheze pe înțelesul acestor oameni care nu reușesc să priceapă măsurile luate până la urmă pentru binele tuturor. Să coboare puțin din birouri în piețe, pe stradă”, spune Adrian Mihălțianu.

Miza AUR – Radicalizarea tinerilor fără perspective

Ovidiu Voicu observă că protestele anti-restricții iau amploare pe un teren extrem de fertil, iar masa de manipulare este formată din tinerii care au rămas fără locuri de muncă în pandemie.

Avem de-a face cu mai multe crize suprapuse explică directorul Centrul de Inovare Publică:  “Este criza momentului. Această furie, această oboseală a pandemiei care s-a acumulat în ultimul an peste care vine o manipulare cinică din partea unor personaje din zona politică sau mediatică pentru a câștiga capital. Este și o profundă criză socială a tinerilor. Sunt acei tineri NEETS care nu au perspective. Aceasta este criza cea mai profundă. Acești tineri nu sunt angajați politic. Erau dezinteresați de politică în principal. Nefiind suficient de educați și neavând un loc de muncă stabil, trăiau din acele acțiuni sociale pe care pandemia le-a închis. Ei nu înțeleg ce se întâmplă, nu au soluții și nici măcar statul nu le oferă soluții și atunci se radicalizează cu muniția oferită de AUR”, clarifică activistul.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img