spot_img
21.4 C
București
miercuri, august 10, 2022
AcasăAnalizeANALIZĂ RADIO EUROPA LIBERĂ: Trolii ruși și imensa lor arhivă de imagini...

ANALIZĂ RADIO EUROPA LIBERĂ: Trolii ruși și imensa lor arhivă de imagini online

-

ANALIZĂ RADIO EUROPA LIBERĂ DE CARL SCHREK 

- Reclama -

V-ați întrebat vreodată de unde iau mulțimile de troli de pe internetul în limba rusă grafica satirică pe care o folosesc ca să-i batjocorească pe liderii occidentali și ucraineni?

S-a aflat că există un website cu o imensă arhivă de imagini care îi ajută să-și asezoneze postările cu invective vizuale.

Ziarul britanic „Guardian”, a relatat în 2 aprilie că website-ul cu adresa în litere chirilice вштабе.рф („в штабе” se traduce în românește „cartierul general”) găzduiește mii de astfel de imagini gata făcute pentru folosința sutelor de troli plătiți care lucrează pentru p organizație secretă din St.Petersburg.

Aceste imagini – în special trucaje sau fotografii obișnuite cu expresii sarcastice și juvenile – sînt destinate în special să crească abuzurile la adresa oficialităților vestice și occidentale, sau să-l portretizeze pe președintele rus Vladimir Putin ca pe un suav mascul alfa al scenei internaționale.

Multe din ele au conotații rasiste, ca acelea care-l portretizează pe președintele american Barack Obama în chip de maimuță (bananele sînt un motiv constant al acestor imagini. Altele îl arată pe președintele ucrainean Petro Poroșenko îmbrăcat în haine femeieși sau cu jucării sexuale în mână.

O imagine urcată pe site în 2 aprilie îl arată pe Poroșenko îmbrăcat în lenjerie de damă stînd în fața unui computer pe care se vede fața lui Obama, sugerând un video chat erotic. Explicația pozei spune: „Videoconferință despre primirea de noi împrumuturi pentru Ucraina”.

Jurnalistil Shaun Walker a legat acest website de fabrica de troli de la St.Petersburg pe baza unui bărbat identificat cu numele de Marat, care spune că a lucrat acolo două luni înainte de pleca din cauza a ceea ce el a spus că erau condiții de muncă înjositoare, între care amenzi pentru întîrzieri sau îndepărtarea de la mesajul pro-Kremlin și anti-Oc dictat de șefi.

Într-un interviu pentru Europa Liberă/Libertatea luna trecută, Marat a făcut aluzia că aceste imagini satirice – cunoscute ca demotivanți – sînt făcute în fabrica de troli din St.Petersburg:

„E acolo un departament LiveJournal, un departament de știri, un departament unde creează tot felul de imagini și demotivanți”.

Website-ul вштабе.рф e înregistrat în Rusia, dar nu există date publice care să ateste că e legat e o organizație anume, în afară de cele dintr-un registru online din Rusia.

Cu toate acestea, există o bază de date online care arată că a fost înregistrat în 29 martie 2014, la mai puțin de două săptămâni după ce anexarea Crimeii de către Rusia a atras sancțiunile americane și europene împotriva Kremlinului Marat a declarat Europei Libere că șefii și lucrătorii din fabrica de troli de la St.Petersburg „aruncă cu tot ce au în Ucraina”. El este unul din ucenicii acestei fabrici de troli care au dat detalii despre operațiunea din St.Petersburg, și care au fost tdeazmăgiți de politica cinică a muncii lor.

Băieții de la вштабе.рф n-au stat degeaba după ce articolul lui Walker a apărut în „Guardian”.

La doar cîteva ore după apariția lui, pe site a fost urcată o imagine cu capetele lui Putin și Obama fotoșopate pe corpurile a doi actori care citesc ziare:

„Guardian scrie că trolii tăi au publicat caricaturi cu mine. Nu ți-e rușine?”, e înfățișat Obama zicînd.

Putin răspunde: „Numai pentru tine, Barack”. 

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Rețeaua sexuală Epstein, un paravan CIA și/sau Mossad?

0
Podcasterul american Joe Rogan a sugerat, în cadrul emisiunii sale „The Joe Rogan Experience”, că miliardul american Jeffrey Epstein, condamnat pentru abuzuri sexuale, ar...