spot_img
21.2 C
București
marți, august 16, 2022
AcasăAnalizeANALIZĂ DEUTSCHE WELLE: Nu este o zi bună nici pentru Israel şi...

ANALIZĂ DEUTSCHE WELLE: Nu este o zi bună nici pentru Israel şi nici pentru palestinieni

-

COMENTARIU DEUTSCHE WELLE DE  Bettina Marx:

- Reclama -

Surpriză în Israel: preconizata schimbare de putere nu are loc. Noul premier isreaelian va fi de fapt vechiul premier. Decizia nu este bună nici pentru Israel şi nici pentru Orientul Apropiat, apreciază Bettina Marx

Benjamin Netanyahu a reuşit. Cu un final de campanie grandios, premierul israelian a reuşit să preia conducerea şi să asigure o victorie impresionantă formaţiunii sale Likud. Efectiv în ultimele ore ale scrutinului, el a convins electoratul de doctrina sa de dreapta. El nu doar că a recuperat minusul pe care îl avea în sondajele din ultimele săptămâni şi nici nu s-a mulţumit să ajungă la egalitate cu contracandidatul său Isaac Herzog, aşa cum prezentau chiar în ziua scrutinului trei posturi de televiziune, bazându-se pe sondajele proprii. La miezul nopţii, Herzog şi fosta şefă a diplomaţiei israeliene, Zipi Livni, îşi serbau victoria, anunţând că vor începe negocierile pentru formarea unui nou guvern. Dar pe măsură ce voturile erau centralizate, devenea tot mai clar avansul pe care îl obţinuse de fapt Netanyahu, care reuşea astfel, din nou, să arate cu nu în zadar este supra-numit „vrăjitorul”.

Final de campanie cu panică indusă

Pe ultima sută de metri a campaniei, în care panica domina, date fiind prognozele nefavorabile, premierul nu s-a dat înapoi nici de la folosirea unor trucuri murdare sau chiar de la încălcarea legii electorale. Chiar în ziua alegerilor, el a susţinut o conferinţă de presă, avertizând asupra faptului că „arabii” ar lua cu asalt urnele, pentru a-i împiedica victoria. Deşi astfel de apariţii în ziua votului sunt interzise şi deşi presa nu a transmis conferinţa, mesajul a ajuns rapid la opinia publică şi a influenţat probabil grupul indecişilor care au ales în final partidul Likud. Pentru mulţi israelieni este de neconceput ca palestinienii cu paşaport israelian să poată decide politica „statului israelian.”

Bettina Marx Bettina Marx

Participarea la vot în rândul minorităţii palestiniene din Israel, care reprezintă circa 20 la sută din populaţie şi aproximativ 14 la sută din numărul alegătorilor, a fost surprinzător de mare, astfel încât aceştia au reuşit să obţină 14 mandate de parlamentar, devenind al treilea grup ca mărime din Knesset. Un succes remarcabil, care nu va schimba însă poziţia ultranaţionalistă a majorităţii, care nu recunoaşte minoritatea palestiniană şi nici drepturile palestinienilor din zonele ocupate.

Renunţarea la soluţia celor două state

Rezultatul votului a consolidat practic drumul Israelului pe calea izolării internaţionale. Alegătorii s-au decis pentru continuarea cursului actual, care duce spre nicăieri şi care nu oferă răspunsuri la întrebările existenţiale privind Israelul şi situaţia din zonă. Cu puţin timp înainte de deschiderea urnelor, Netanyahu anunţa că va face tot ce îi stă în putinţă pentru a împiedica formarea unui stat palestinian. Această declaraţie clară, care bruschează practic comunitatea internaţională, ar putea să fi fost decisivă pentru victoria suprinzătoare a premierului. Şeful Likud nu a dezvăluit însă care sunt planurile sale de viitor. Se pare că majoritatea israelienilor este dispusă să continue dominaţia asupra unui alt popor şi să le refuze palestinienilor din teritoriile ocupate dreptul de a decide asupra propriei sorţi. Altfel spus: ocupaţia israeliană nu va lua sfârşit nici după aproape cinci decenii. Pentru democraţia israeliană şi pentru viitorul oamenilor din regiune, rezultatul alegerilor din Israel nu este de bun augur.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Asasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

0
Premierul japonez Fumio Kishida va remania miercuri guvernul pe care îl conduce ţinând cont de legăturile politicienilor cu Biserica Unificării, o grupare controversată, de...