spot_img
31.5 C
București
luni, iulie 22, 2024
AcasăAnalizeANALIZĂ DEUTSCHE WELLE: Cum reuşeşte Netanyahu să dezbine Washingtonul

ANALIZĂ DEUTSCHE WELLE: Cum reuşeşte Netanyahu să dezbine Washingtonul

-

O ANALIZĂ DEUTSCHE WELLE de Kimball Spencer și Alina Kühnel

- Reclama -

Sprijinirea Israelului este unul din principiile de bază ale politicii externe a SUA. Dar vizita premierului Netanyahu este o nouă probă în relaţiile dificile cu Casa Albă.

Benjamin Netanyahu la Washington Benjamin Netanyahu la Washington

- Advertisement -

În mod normal, şefii guvernului israelian sunt primiţi cu entuziasm la Washington. Când, în 2011, Benjamin Netanyahu se adresa Congresului, atât republicanii cât şi democraţii l-au ovaţionat în picioare de nu mai puţin de 29 de ori.

Acum însă va fi altfel. Câţiva zeci de congresmeni, cei mai mulţi dintre ei democraţi, au anunţat că vor boicota cel de-al treilea discurs al lui Netanyahu, programat marţi. Vicepreşedintele Joe Biden se va afla într-o vizită în America de Sud, iar preşedintele Barack Obama a refuzat să îl întâlnească pe Netanyahu.

Campania electorală din Israel Campania electorală din Israel

- Advertisement -

Povestea a început în ianuarie, când John Boehner, şeful Camerei Reprezentanţilor l-a invitat pe Netanyahu să ţină un discurs despre „ameninţarea reală pe care o reprezintă radicalizarea islamului şi a Iranul asupra siguranţei şi vieţii noastre”. Republicanul Boehner a lansat invitaţia cu acordul Casei Albe. Obama însuşi nu s-a referit pe larg, în discursul său despre starea naţiunii, la fundamentalismul islamic, a spus Boehner, care a crezut că Netanyahu ar putea acoperi acest deficit. Boeher nu a informat Casa Albă despre invitaţia concretă întrucât „nu a vrut să împiedice un eveniment cu adevărat important”.

„Dăunător relaţiilor bilaterale”

Liderii democraţi au fost uluiţi – nu doar pentru că preşedintele a fost ocolit, dar şi pentru că discursul din Congres are loc cu doar două săptămâni înaintea alegerilor parlamentare din Israel. Responsabila pentru Siguranţă Naţională, Susan Rice s-a referit la „caracterul părtinitor” al iniţiativei, calificând invitaţia drept „dăunătoare” pentru relaţiile israeliano-americane.

„Controversele sunt în mare parte alimentate de posibilitatea ca Boehner să fi lansat invitaţia în mod conştient, pentru a-i aduce pe democraţi în defensivă” spune William Quandt, membru al Consiliului Naţional de Securitate în timpul administraţiei Nixon, într-un dialog cu DW. „Dacă democraţii nu sunt prezenţi în Congres în momentul discursului vor părea că sunt critici la adresa Israelului; dacă apar, atunci gestul va fi interpretat drept critică faţă de administraţia Obama”. Potrivit unui sondaj prezentat de CNN, 63 la sută dintre americani sunt de părere că Boehner a greşit.

Discursul lui Netanyahu coincide cu o fază critică din procesul negocierilor cu Iranul pe tema programului nuclear. Administraţia Obama vrea să încheie un tratat cu Teheranul pe această temă până la finele lunii martie. Netanyahu, care consideră eforturile americanilor de îmbunătăţire a relaţiilor cu Iranul drept o ameninţare la adresa securităţii israeliene, nu s-a sfiit să critice public Washingtonul.

„Obsedat de Iran”

State precum Arabia Saudită şi Israelul sunt îngrijorate de o posibilă cooperare americano-iraniană, pe baza unui tratat referitor la programul nuclear, mai explică Quandt. „Netanyahu este obsedat de tema Iranului. El spune că este atât de importantă, încăt se justifică şi prezenţa lui la Washington, tocmai pentru a trage un semnal de alarmă”. Nu sunt însă puţini cei care cred că Netanyahu tinde să exagereze. În anul 2012, el a ţinut o prelegere în faţa Adunării Generale a ONU, afirmând că într-un an Iranul va construi arme nucleare. Serviciile secrete israeliene nu erau însă de aceeaşi părere. Teherauln „nu întreprinde ceea ce este necesar pentru a produce arme”, se arăta în documentele publicate de The Guardian şi prezentate şi de televiziunea Al Jazeera.

Campania lui Netanyahu împotriva negocierilor a afectat relaţiile bilaterale, care deveniseră oricum tensionate după acţiunile Israelului în războiul din Fâşia Gaza şi ridicarea locuinţelor din Cisiordania. Membri ai administraţiei Obama l-au învinuit pe Netanyahu de scurgerea unor informaţii secrete pentru a pune Statele Unite pe o poziţie de inferioritate în relaţiile cu Iranul. Jurnaliştii de la New York Times pretind chiar că schimbul de informaţii dintre SUA şi Israel a fost restrâns.

Şi totuşi mulţi republicani şi câţiva democraţi împărtăşesc poziţia lui Netanyahu, cum că administraţia Obama pune în joc relaţiile cu aliaţii de dragul unei colaborări ipotetice cu duşmanul. Membrii Senatului lucrează la o lege care să cuprindă sancţiuni suplimentare faţă de Teheran, dacă nu se ajunge la un Acord pe marginea programului nuclear până în luna iunie. Obama a anunţat că va bloca prin veto legea în cauză, întrucât aceasta ar periclita negocierile.

Pentru a linişti spiritele în preajma vizitei lui Netanyahu, senatorii Dianne Feinstein şi Richard Durbin l-au invitat pe premierul israelian la o întâlnire cu reprezentanţi ai democraţilor pentru „a menţine dialogul Israelului cu ambele tabere din Congres”. Netanyahu a respins însă invitaţia, refuzând, totodată, şi o invitaţie similară din partea republicanilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img