spot_img
31.1 C
București
miercuri, iulie 6, 2022
AcasăActualitateANAF începe vânătoarea persoanelor fizice

ANAF începe vânătoarea persoanelor fizice

-

Câteva modificări legislative promovate de ANAF creează cadrul pentru inspecții fiscale mult mai extinse la persoanele fizice, atrag atenția experții conform Radio Europa Liberă.

- Reclama -

RELATAREA RADIO EUROPA LIBERĂ:

ANAF își pregătește terenul pentru a putea acționa mai extins asupra persoanelor fizice care își declară singure veniturile, dar și a celor pe care le consideră în categoria de risc fiscal, cu discrepanțe între venituri declarate și proprietăți deținute.

Un ordin recent al ANAF extinde competența de a face inspecții fiscale și verificări preliminare asupra persoanelor fizice la toate direcțiile de control ale Fiscului, de pe întreg teritoriul țării. Până acum, în cazul persoanelor fizice, aceste verificări se făceau de o singură direcție centrală.

Mihaela Mitroi, partener Ernst&Young România și specialistă în asistență fiscală, a explicat pentru Europa Liberă ce implicații are această schimbare de la nivelul ANAF. „Verificarea fiscală a persoanelor fizice nu se va mai face doar de Direcția de Verificări Fiscale, care era o direcție cu un personal limitat și care se uita îndeosebi la persoanele cu risc fiscal ridicat sau cu averi mari. Acum toate persoanele fizice vor putea fi verificate, având în vedere că direcțiile de control vor fi implicate și în verificarea persoanelor fizice, până acum o făceau doar pentru cele juridice”.

Până acum, verificările Fiscului în cazul persoanelor fizice se concentrau în special pe acele persoane cu risc fiscal ridicat sau cu averi mai mari de 25 de milioane de euro, mai explică Mihaela Mitroi: „Ei se concentrau pe persoanele cu risc fiscal ridicat, adică cei care aveau un bun și nu aveau nicio declarație fiscală depusă. Aveau mașini, case, dar nicio declarație fiscală depusă. Sau persoane care dețineau companii cu pierderi fiscale pe ani de zile, și totuși aveau case luxoase și mașini luxoase. Se punea problema de unde au bani, dacă ei au numai pierderi pe companie”.

Acum, lucrurile par să ia o altă turnură, iar controalele ANAF să poată să ajungă la mult mai mulți cetățeni.

Ceea ce vrea Fiscul să spună printre cuvinte este că tocmai și-a întărit echipele de control al persoanelor fizice și că va pune accentul pe verificarea preliminară, ceea ce va duce la creșterea numărului de persoane controlate care au fost deja selectate în baza unei analize preliminare îmbunătățite. În aceste condiții, ne putem aștepta ca acei contribuabili care ar putea face subiectul unei verificări fiscale să devină din ce în ce mai numeroși, să nu mai facă parte doar din rândurile persoanelor cu averi de peste 25 de milioane de euro sau al celor cu risc fiscal crescut, ci să fie, în fapt, orice persoană care și-a determinat singură impozitul și contribuțiile sociale prin Declarația Unică”, explică Mihaela Mitroi.

Adrian Bența, consultant fiscal, este mai sceptic în ce privește capacitatea ANAF de a-și reforma activitatea.

Discuția cu inspecțiile la persoanele fizice am auzit-o de nu știu câte ori. Că fac o listă de 8.000 de oameni, din care aleg 300 și au făcut 30. Problema pe care ei o au în acest moment este lipsa unei practici unitare la nivelul inspecțiilor persoanelor fizice și mai ales o altă situație – persoanele fizice nu au obligația să țină evidențe contabile. Și atunci e o problemă dacă cineva spune – aceștia sunt banii de la bunica. La începutul inspecției fiscale ți se cere o declarație de patrimoniu, unde poți declara – ai în bancă 5 lei, care pot fi trasabili, urmăriți. Dar poți să spui și că ai primit moștenire de la bunicul, care a decedat acum 11 ani, un milion de euro și i-ai ținut în casă. De ce? Pentru că așa ai vrut tu. Poți proba, nu poți proba? Sunt foarte multe persoane care țin banii la sacoșă”, explică Adrian Bența, pentru Europa Liberă.

Urmează o vânătoare a micilor contribuabili?

Mihaela Mitroi e de părere că nu, dar că ar fi mai bine ca toată lumea să fie bine pusă la punct pentru un eventual control. „Nu aș spune că va începe o vânătoare, ci doar că se creează cadrul ca toate persoanele fizice să fie verificate, nu numai cele vizate până acum prin lege, adică cele cu risc fiscal ridicat și cu averi mari. Până acum nu se întâmpla în România. Mesajul meu este – atenție cum vă pregătiți declarațiile, pentru că dacă până acum nu erați atenți, încet încet lucrurile se pun la punct și toată lumea poate fi controlată”, arată Mitroi, pentru Europa Liberă.

Terenul este însă fertil, mai ales de când cetățenii care trebuie să își declare veniturile la Fisc sunt puși să o facă printr-o declarație pe propria răspundere. Cum nu toată lumea are calități sau pregătire de contabil, erorile sunt numeroase și taxabile de către Fisc.

INTEGRAL PE RADIO EUROPA LIBERĂ

- Advertisment -

Must Read

Romina Power a povestit cum l-a drogat pe Regele Iordaniei

0
Vineri după amiază, pe postul Rai 1 a fost difuzată ultima ediţie din acest sezon a emisiunii „Oggi è un altro giorno”, condusă de...