spot_img
18.2 C
București
miercuri, mai 25, 2022
AcasăEconomieAgriculturaAn record pentru turismul bulgăresc: Rușii sunt investitorul nr. 1 în apartamente...

An record pentru turismul bulgăresc: Rușii sunt investitorul nr. 1 în apartamente și vile de vacanță

-

Aproape șapte milioane de turiști străini au vizitat Bulgaria în primele opt luni ale anului. Creșterea față de 2017 este de 6%.„13% din PIB al Bulgariei este generat de ramura turismului. Numărul turiștilor străini în ultimii ani marchează un trend pozitiv. Cresc veniturile companiilor”, a declarat la o conferință de presă adjunctul ministrului Turismului, Irina Gheorghieva, transmite Radio Europa Liberă.

Numai în prima jumătate a anului aceste venituri au depășit un miliard de euro. Sezonul de iarnă a fost cel mai bun din istoria turismului bulgăresc. Un milion 650 000 de străini au vizitat stațiunile Bansko, Borovetz și Pamporovo. Creșterea fața de 2017 este de 12%.

Cei mai mulți turiști vin în Bulgaria din România. 47% din românii intervievați declară că au vizitat Bulgaria cel puțin odată față de 24% la sârbi, 19 și respectiv 18% la germani și britanici.

Rușii însă sunt investitorul Nr. 1 în apartamente și vile de vacanță în Bulgaria. Ambasadorul Anatoli Makarov a declarat că investițiile depășesc trei miliarde leva (1,5 miliarde euro) cea ce reprezintă 53% din valoarea caselor și apartamentelor de vacanță pe litoralul bulgăresc.

Gradul de rezervare în hotelurile de 4 și 5 stele pe Litoral a fost mai mare de 90%.

170 000 sunt angajații în stațiunile turistice. 10% sunt străini – majoritatea din fostele republici sovietice – Ucraina și Republica Moldova.

O anchetă realizată în perioada iunie-iulie 2018 în Germania, Marea Britanie, Rusia, România și Serbia de agenția „Gallup International” arată că pozițiile Bulgariei ca destinație turistică sunt apreciate tot mai bine.

71% din cetățenii români intervievați dau o apreciere pozitivă stațiunilor bulgare. La ruși aceiași opinie au 66% din participanți. La sârbi aprecierile pozitive sunt 48%.

Numai 27% din cetățenii celor cinci țări dau o apreciere negativă turismului bulgăresc. 57% consideră Bulgaria o destinație atractivă.

- Advertisment -

Must Read

Spania vrea să acorde ”concediu menstrual” plătit de stat

0
Guvernul de stânga al Spaniei a prezentat marţi un proiect de lege care prevede acordarea unui ''concediu menstrual'' femeilor care suferă de menstruaţii dureroase, proiectul...