spot_img
16.8 C
București
marți, mai 30, 2023
AcasăAnalizeAmericanii speră să lovească China prin Vietnam

Americanii speră să lovească China prin Vietnam

-

Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a sosit vineri în Vietnam pentru a sublinia relaţiile din ce în ce mai strânse cu ţara comunistă, în plină tensiune cu China din cauza Taiwanului, relatează France Presse conform Agerpres.

- Reclama -

Blinken, care face o escală la Hanoi înainte de a participa la următoarea reuniune a miniştrilor de externe ai ţărilor G7 în Japonia, urmează să poarte sâmbătă discuţii cu lideri vietnamezi pentru a deschide calea pentru o posibilă ridicare a nivelului legăturilor diplomatice cu această ţară.

Relaţiile dintre Statele Unite şi Vietnam s-au întărit în ultimii ani, inclusiv în domeniile militar şi economic, după ce cele două ţări s-au reconciliat în mare măsură în ciuda cicatricilor războiului.

Blinken va discuta în capitala vietnameză „viziunea noastră comună a unei regiuni Indo-Pacific care să fie prosperă, paşnică şi rezistentă”, a precizat Departamentul de Stat.

Şeful diplomaţiei americane speră să se bazeze pe un apel telefonic de luna trecută între preşedintele SUA Joe Biden şi liderul Partidului Comunist Vietnamez la putere, Nguyen Phu Trong, în încercarea de a ridica relaţiile la un parteneriat „strategic”, notează AFP.

Potrivit analiştilor, Hanoiul ar putea fi reticent, temându-se să nu contrarieze Beijingul – vecinul său din nord şi un alt partener economic cheie – în ciuda revendicărilor rivale în Marea Chinei de Sud.

„Statele Unite pur şi simplu văd că au nevoie de Vietnam pentru a contrabalansa China în Marea Chinei de Sud”, a declarat pentru AFP Khang Vu, doctorand în securitate internaţională la Boston College.

„Dar este mai bine dacă Vietnamul rămâne în relaţii bune cu China. Guvernul vietnamez înţelege că nu există nicio modalitate de a câştiga o luptă militară”, a adăugat el.

Vizita şefului diplomaţiei americane în Asia are loc în plină tensiune cu China din cauza Taiwanului.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img