Washingtonul ar putea ușura sancțiunile împotriva Venezuelei pentru a crește aprovizionarea cu petrol pe piața globală. Cu toate acestea, experții insistă că acest lucru nu va compensa reducerea producției de petrol din acordul OPEC+.
Negocierile dintre SUA și Venezuela sunt direct legate atât de decizia OPEC+, cât și de planurile UE de a renunța la petrolul rusesc înainte de sfârșitul anului 2022, spune Nikita Blokhin, analist senior al Alfa Bank. Petrolul greu din Venezuela este cea mai atractivă alternativă pentru consumatorii din SUA și Europa, deoarece proprietățile sale sunt apropiate de marca Rusiei Urals, notează el. Cel mai probabil, discuțiile inițiate de SUA au loc în pregătirea introducerii unui plafon de preț la petrolul rusesc în decembrie, care ar putea duce la o reducere a ofertei de țiței cu sulf pe piața globală, consideră expertul.
Este îndoielnic că, chiar și prin încheierea unor acorduri politice cu președintele venezuelean Nicolas Maduro, SUA ar fi capabile să compenseze reducerea producției condusă de OPEC+ cu livrări venezuelene, spune analistul pieței de mărfuri la Otkritie Investment Oksana Lukicheva. „Întreaga producție a Venezuelei este mai mică decât reducerea cotelor OPEC+”, notează ea. În evaluarea ei, producția din august a Venezuelei s-a ridicat la doar 0,7 milioane de barili pe zi.
În prezent, situația politică a lui Maduro și a aliaților săi este mult mai puternică decât în 2019 și chiar în 2021, din moment ce opoziția a fost destrămată, potrivit directorului adjunct al Institutului de Studii Latino-Americane al Academiei Ruse de Științe, Dmitri Rozental. Cu toate acestea, situația economică din țară rămâne foarte critică, în timp ce industria sa petrolieră are nevoie de tehnologii și investiții occidentale, pe lângă exporturile legale. Prin urmare, Maduro este interesat ca Washingtonul să ușureze sancțiunile, livrările către SUA și o oarecare normalizare a relațiilor în schimbul concesiunilor, ale căror limite până acum sunt greu de evaluat, spune expertul.