spot_img
4.7 C
București
marți, decembrie 6, 2022
AcasăAnalizeAmericanii se răsucesc: Vor să colaboreze cu China

Americanii se răsucesc: Vor să colaboreze cu China

-

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat luni că Statele Unite încă speră să poată coopera în unele probleme majore cu preşedintele chinez, care este pe cale să obţină un al treilea mandat, deşi China lui Xi Jinping este „mai agresivă” în prezent, transmite AFP conform Agerpres.

- Reclama -

Şeful diplomaţiei americane a citat în special lupta împotriva schimbărilor climatice şi problemele de sănătate într-o lume post-pandemică drept teme în care cele două ţări au interesul să colaboreze.

Sub conducerea lui Xi Jinping, China a devenit „mai represivă în interior, mai agresivă în străinătate”, a spus Antony Blinken într-o prelegere la Universitatea Stanford din California.”Şi, în multe cazuri, aceasta reprezintă o problemă pentru propriile noastre interese şi pentru valorile noastre”. Însă relaţia dintre cele două mari puteri „păstrează aspecte de cooperare”, a adăugat el.”Unele din marile probleme pe care trebuie să încercăm să le rezolvăm sunt mult mai dificil de rezolvat dacă Statele Unite şi China nu cooperează” a spus Blinken, care a menţionat în special clima, sănătatea globală şi lupta împotriva traficului de droguri.

„Chiar dacă nu vor (să coopereze), există o cerere uriaşă din partea restului lumii”, a insistat secretarul de stat american. Alte ţări „se aşteaptă să găsim modalităţi de a avansa împreună în aceste probleme pentru că le afectează la fel de mult ca pe noi”.

Casa Albă a lansat miercuri „Strategia de securitate naţională”, în care reafirmă priorităţile strategice ale preşedintelui Joe Biden. Documentul arată că Washingtonul intenţionează să se impună în faţa Chinei pe termen lung prin reconcilierea unei abordări concurenţiale cu un adversar care are „voinţa de a schimba ordinea internaţională”, menţinând în acelaşi timp o logică a cooperării cu această ţară care rămâne cel mai mare partener comercial al SUA.

Cel de-al 20-lea Congres al Partidului Comunist Chinez a început duminică şi urmează să reconfirme un al treilea mandat prezidenţial pentru Xi Jinping.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img