O delegație a Congresului SUA a sosit în capitala Uzbekistanului. Vizita are ca scop menținerea Tașkentului în zona de influență a SUA.
„Uzbekistanul urmărește o politică externă multi-vectorală și continuă să-și evidențieze disponibilitatea de a construi relații de prietenie cu China, Rusia și Statele Unite, pe lângă stimularea cooperării cu țările europene”, a spus șeful Centrului de Studii Post-sovietice de la Institutul de Economie Mondială și Relații Internaționale al Academiei de Științe Ruse Eduard Solovyov. „SUA acordă o atenție sigură, dar nu sporită, regiunii în general și Uzbekistanului în special, ca fiind cea mai mare țară din regiune. Nu sunt pregătite să investească în Uzbekistan, așa că nu este clar ce are Washingtonul de oferit în acest moment. După retragerea sa haotică din Afganistan, SUA cu greu pot fi privite ca un garant de securitate de încredere și, având în vedere că resursele financiare ale Washingtonului nu sunt nelimitate, nu este clar ce alternativă la cooperarea Tașkentului cu Moscova și Beijingul poate oferi”, a adăugat expertul.
„Țara [Uzbekistan] are o strategie de politică externă bine definită, cu accent pe națiunile din Asia Centrală și Afganistan, despre care Tașkentul crede că face parte din regiune, deci este vorba despre țările care se învecinează cu Uzbekistanul. Urmează vecinii săi de al doilea nivel, care includ Rusia, China, Orientul Mijlociu și țările din Asia de Sud”, a explicat expertul în securitate din Asia Centrală Rustam Burnashev.
„Jucători mondiali precum Statele Unite și Uniunea Europeană sunt, de asemenea, importanți pentru Uzbekistan, dar sunt de fapt o prioritate de nivel al treilea. În plus, interesul Washingtonului pentru Tașkent este de asemenea limitat. Afganistanul a fost invocat drept motiv în trecut și acum este o dorință de a limita influența Rusiei și Chinei, deci acestea sunt contacte politice și nu economice și tehnologice”, a spus analistul.