spot_img
24.2 C
București
sâmbătă, iunie 3, 2023
AcasăAnalizeAmericanii luptă cu chinezii în Vanuatu

Americanii luptă cu chinezii în Vanuatu

-

Statele Unite au anunţat vineri că intenţionează să deschidă o ambasadă în Vanuatu, un mic stat insular din Pacificul de Sud, pentru a-şi consolida prezenţa în această regiune în care Beijingul încearcă să îşi extindă influenţa, informează AFP.

- Reclama -

O ambasadă în capitala Port-Vila ar „permite Statelor Unite să îşi aprofundeze relaţiile” în arhipelag şi să accelereze asistenţa pentru dezvoltare, inclusiv pe problema climei, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat american, care nu precizează o dată de deschidere.

Administraţia Biden, cu sprijin bipartizan în Congres, a extins rolul SUA într-o zonă căreia îi acordase o atenţie redusă până acum, după anunţul surpriză de anul trecut a unui acord de securitate între Insulele Solomon şi China. În pofida negării din partea Insulelor Solomon, ţările occidentale, în primul rând SUA şi Australia, se tem că acest pact va permite Beijingului să îşi consolideze prezenţa în Pacific.

SUA şi-au redeschis ambasada din Insulele Solomon în februarie, la 30 de ani după ce a fost închisă. Vicepreşedinta Kamala Harris a anunţat, de asemenea, la un summit de anul trecut, că Washingtonul va deschide ambasade în Kiribati şi Tonga.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img