Statele Unite şi-au intensificat joi presiunea asupra Kosovo şi Serbiei pentru a face concesii şi a reînnoi eforturile pentru normalizarea relaţiilor, relatează DPA.
Trimisul special al preşedintelui american Donald Trump, Richard Grenell, a spus că, pentru a permite ca acest proces să avanseze, Kosovo trebuie să renunţe la taxele punitive de import asupra bunurilor din Serbia.
În noiembrie 2018, Pristina a introdus aceste tarife ca răspuns la o campanie a Belgradului menită a o împiedica să adere la organizaţiile internaţionale. Serbia face de asemenea campanie în rândul statelor membre ale ONU care au recunoscut Kosovo să revină asupra acestei decizii.
„Dacă vrem să avansăm, este important ca tarifele să fie eliminate”, a spus Grenell, după ce s-a întâlnit cu potenţialul viitor prim-ministru, Albin Kurti, la Pristina.
Kurti, care are o poziţie dură în privinţa Serbiei, încearcă să formeze o coaliţie de guvernare de la alegerile din octombrie.
Grenell a mai declarat că Belgradul trebuie să pună capăt campaniei împotriva Kosovo. „Tarifele trebuie eliminate, iar în acelaşi timp Serbia trebuie să renunţe la campania împotriva recunoaşterii” Kosovo, a spus el.
Ambasadorul american urmează să zboare vineri la Belgrad pentru a se întâlni cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic.
Vizita sa vine după ce Serbia şi Kosovo au convenit marţi să restabilească zborurile directe între Belgrad şi Pristina după aproape 20 de ani.
Fostă provincie a Serbiei, Kosovo şi-a declarat independenţa în 2008, la nouă ani după ce majoritatea albaneză s-a răzvrătit împotriva controlului Belgradului. A izbucnit un război, ceea ce a atras intervenţia NATO împotriva Serbiei.
Serbia refuză în continuare să accepte pierderea teritoriului şi a fost de acord cu discuţiile pentru normalizare moderate de UE doar pentru a putea avansa pe drumul spre aderarea la UE. Însă discuţiile sunt blocate, părţile acuzându-se reciproc pentru acest bloca