O facţiune pro-Iran a transmis marţi la Bagdad că grupurile armate irakiene pro-iraniene îşi unesc rândurile „astăzi sau mâine” pentru a lupta împotriva prezenţei americane în regiune, după asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani, potrivit AFP și Agerpres.
„Vom regrupa facţiunile rezistenţei într-o singură entitate pentru a reacţiona în faţa Washingtonului”, atrage atenţia într-un comunicat Nasser Al-Shammari, numărul doi din Nujaba, una din cele mai radicale facţiuni pro-Iran din cadrul Hashd al-Shaabi.
Această coaliţie regrupează paramilitari pro-Iran integraţi forţelor de securitate irakiene, iar numărul doi al său, Abu Mehdi al-Muhandis, a fost ucis vineri împreună cu Soleimani într-un atac american la Bagdad.
Deja, liderul şiit Muqtada al-Sadr şi-a reactivat Armata lui Mahdi, care a ucis zeci de soldaţi americani în timpul ocupaţiei SUA începând din 2003, înainte de a fi reprimată şi dizolvată. El a făcut de asemenea apel la unirea „facţiunilor irakiene ale rezistenţei”.
Fostul său locotenent, Qais al-Khazali, care a devenit marele său inamic, este în prezent pe aceeaşi linie. Lider al grupării Assaib Ahl al-Haq, el le-a promis americanilor „infernul deasupra capetelor”.
„Suntem în contact cu Hezbollah şi Iran”, a mai spus Al-Shammari, făcând referire la mişcarea şiită libaneză, pilon al axei pro-Iran.
„Lupta a ajuns astăzi în inima ţărilor aliate ale Washingtonului în regiune care fac presiune pentru ca noi să fim atacaţi”, a adăugat el, făcând referire la Israel şi la ţările din Golf.
„Vom purta un război împotriva prezenţei americane în toate locurile din regiune unde putem să o lovim”, a ameninţat Al-Shammari, invocând în special ambasada americană la Bagdad, „un cuib de spioni”, conform afirmaţiilor sale, deja atacată în urmă cu o săptămână de mii de manifestanţi pro-Iran.
„Miile de militari ai Marinei care se află acolo sunt potenţiale ţinte”, a insistat el, în contextul în care coaliţia antijihadistă şi NATO şi-au suspendat deja operaţiunile din Irak pentru a se consacra protecţiei trupelor lor.
Asasinarea lui Soleimani şi a lui al-Muhandis a atras apeluri la răzbunare în Iran şi Irak, stârnind temeri privind un conflict regional.
La Bagdad, parlamentul a cerut duminică guvernului expulzarea trupelor străine din ţară.