spot_img
29.5 C
București
miercuri, iunie 12, 2024
AcasăAnalizeAmericanii au luat uzina de baterii electrice Volkswagen din Europa de Est,...

Americanii au luat uzina de baterii electrice Volkswagen din Europa de Est, încă o lovitură pentru industria europeană

-

Grupul auto german Volkswagen a decis să pună pe pauză proiectul privind construcţia unei uzine de baterii în Europa de Est, pentru a da prioritate unei facilităţi similare ce ar urma să fie construită în America de Nord, după ce a ajuns la concluzia că ar putea primi stimulente în valoare de 10 miliarde de euro din partea autorităţilor americane, informează Financial Times.

Aceasta este cea mai recentă consecinţă a programului american de investiţii (Inflation Reduction Act, IRA), un pachet de 369 de miliarde de dolari care prevede distribuirea de subvenţii pentru industriile verzi, precum fabricarea de baterii pentru vehiculele electrice sau producţia de panouri solare.

Potrivit unei surse din apropierea acestui dosar, Volkswagen, cel mai mare producător de automobile din UE, le-ar fi spus săptămâna trecută oficialilor europeni că se aşteaptă să primească subvenţii şi credite cuprinse între 9 şi 10 miliarde de dolari în cadrul programului IRA şi altor scheme lansate de autorităţile americane de-a lungul întregii durate de funcţionare a viitoarei uzine de baterii. În aceste condiţii, Volkswagen „aşteaptă” să vadă cum va răspunde UE la stimulentele oferite de Washington înainte de a continua cu planurile vizând construcţia unei uzine de baterii din Europa de Est, a precizat sursa.

„Planurile pentru America de Nord au avansat mai rapid decât ne aşteptam şi au trecut în faţa procesului de decizie cu privire la Europa”, a spus sursa citată de FT.

Programul IRA a declanşat o panică în rândul oficialilor europeni, preocupaţi de riscul ca industriile viitorului să se mute în SUA graţie stimulentelor financiare.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img