spot_img
14.1 C
București
miercuri, mai 29, 2024
AcasăAnalizeAmericanii amenință China cu "neintegrarea" în economia mondială

Americanii amenință China cu „neintegrarea” în economia mondială

-

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a avertizat miercuri China că poziţia sa faţă de Rusia ameninţă, potrivit ei, „integrarea” sa în economia mondială, relatează AFP conform Agerpres.

„Atitudinea lumii faţă de China şi voinţa sa de a îmbrăţişa o integrare economică mai aprofundată ar putea fi destul de afectate de reacţia Chinei la apelul nostru pentru o acţiune hotărâtă împotriva Rusiei”, a avertizat ministrul economiei şi de finanţe în guvernul lui Joe Biden, într-un discurs susţinut la Atlantic Council, un think tank american.

- Advertisement -

China a rămas un partener al Moscovei în pofida invaziei în Ucraina. SUA şi aliaţii lor occidentali au adoptat mai multe serii de sancţiuni economice şi financiare împotriva Rusiei, în special îngheţarea activelor şi interdicţii la derularea de tranzacţii împotriva marilor bănci ruseşti.

Aceste măsuri ar trebui să forţeze „Kremlinul să aleagă între susţinerea economiei şi finanţarea în continuare a războiului brutal al lui (Vladimir) Putin”, a spus Janet Yellen.

- Advertisement -

Într-un sens mai larg, ea a criticat ţările şi companiile care nu au rupt încă legăturile comerciale cu Rusia, subliniind că aceste ţări speră fără îndoială „să umple golul lăsat de alţii, păstrându-şi relaţiile cu Rusia. Acest gen de motivaţie nu ţine pe termen lung”, a avertizat şefa Trezoreriei SUA.

În acelaşi timp, Janet Yellen a pledat pentru o reformă a marilor instituţii economice mondiale, apreciind că războiul în Ucraina a demonstrat necesitatea de a face să evolueze organizaţii precum Fondul Monetar Internaţional (FMI).

„Trebuie să ne modernizăm instituţiile existente – de la FMI la băncile multilaterale de dezvoltare – pentru ca ele să fie adaptate secolului XXI, în care provocările şi riscurile sunt din ce în ce mai globale”, a afirmat ea, cu cinci zile înainte de debutul reuniunilor de primăvară ale FMI şi Băncii Mondiale, care se vor derula din nou în mod hibrid.

Janet Yellen a îndemnat mai ales de a examina „guvernanţa instituţiei pentru a se asigura că ea reflectă atât economia globala actuală, cât şi angajamentele statelor membre faţă de principiile şi obiectivele de baza ale FMI”.

„Unii ar putea spune că poate nu este momentul de a gândi lucrurile în cadru mare”, a recunoscut ea. „Dar cred că acum este un moment prielnic pentru a remedia defectele sistemului nostru financiar internaţional care ne provoacă probleme în timp real”, a argumentat şefa Trezoreriei americane.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img