spot_img
22.7 C
București
miercuri, mai 22, 2024
AcasăAnalizeAmerica vrea să scape de China, dar dă de China din Vietnam

America vrea să scape de China, dar dă de China din Vietnam

-

Pe măsură ce SUA îşi intensifică eforturile pentru a-şi reduce deficitul comercial pe relaţia cu China, prin majorarea tarifelor vamale, au explodat importurile americane din Vietnam, ţară care se bazează pe inputurile furnizate de China pentru o mare parte din exporturile sale, arată datele consultate de Reuters.

Anul trecut, SUA au importat din Vietnam produse în valoare de 114 miliarde de dolari, de aproape două ori mai mult decât în 2018, când a început războiul comercial dintre SUA şi China. În consecinţă, surplusul comercial înregistrat de Vietnam pe relaţia cu SUA a urcat anul trecut la aproape 105 miliarde de dolari, fiind de 2,5 ori mai mare decât în 2018, când administraţia Trump a introdus pentru prima dată tarife punitive pentru produsele chinezeşti. În prezent, Vietnamul are al patrulea cel mai mare excedent al relaţiei comerciale pe relaţia cu SUA, fiind devansat doar de China, Mexic şi Uniunea Europeană.

- Advertisement -

Datele consultate de Reuters arată că explozia exporturilor vietnameze spre SUA a fost alimentată de importurile din ţara vecină China, în condiţiile în care intrările din China coincid cu valoarea exporturilor vietnameze spre SUA în ultimii ani. De exemplu, în primul trimestru al acestui an SUA au importat din Vietnam produse în valoare de 29 de miliarde de dolari, în timp ce importurile Vietnamului din China s-au cifrat la 30,5 miliarde de dolari. O analiză preliminară efectuată de Banca Mondială a ajuns la concluzia că există o corelaţie de 96% între cele două fluxuri comerciale, în creştere de la o corelaţie de 84% înainte de preşedinţia Trump.

„Faptul că explozia importurilor chineze în Vietnam coincide cu creşterea exporturilor vietnameze în SUA ar putea fi văzută de SUA ca o dovadă că firmele chineze utilizează Vietnamul ca o modalitate de a ocoli tarifele vamale suplimentare impuse pentru produsele lor”, spune Darren Tay, economist şef la firma de cercetare BMI, care adaugă că aceasta ar putea duce la impunerea de tarife vamale pentru Vietnam, după alegerile prezidenţiale din SUA.

- Advertisement -

În cazul anumitor industrii importante, precum textile şi echipamente electrice, „Vietnamul a cucerit mai mult de 60% din terenul pierdut de China”, spune Nguyen Hung, specialist pe lanţurile de aprovizionarea la Universitatea RMIT din Vietnam.

Cu toate acestea, datele arată că imputurile chinezeşti rămân cruciale, în condiţiile în care o mare parte din exporturile vietnameze în SUA sunt produse cu componente fabricate în China. De exemplu, datele furnizate de Banca Asiatică de Dezvoltare arată că, în 2022, componentele importate au fost responsabile pentru aproximativ 80% din valoarea exporturilor vietnameze de electronice, principalele produse importate de SUA din Vietnam. Date separate mai arată că o treime din importurile Vietnamului vin din China, în principal electronice şi componente. Un raport al OCDE precizează că aproximativ 90% din bunurile intermediare importate în 2020 de companiile vietnameze din sectoarele electronică şi textile au fost ulterior incluse în produsele exportate, fiind vorba de un procent mai mare decât în urmă cu un deceniu şi cu mult peste media din ţările industrializate.

Această creştere a schimburilor comerciale China-Vietnam-SUA reflectă o creştere a investiţiilor în capacităţile de producţie amplasate în ţara din sud-estul Asiei, pe măsură ce companiile îşi transferă o parte din activităţile din China. Mulţi dintre aceşti producători sunt firme chineze care adaugă valoare la noile lor fabrici din nordul Vietnamului dar sunt în continuare puternic dependente de lanţurile de aprovizionare din ţara de origine.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img