America cere un compromis cu Grecia: Nimeni nu vrea să vadă consecințele, cred că nimeni nu ar trebui să vrea să le știe

0
440

SUA au făcut din nou apel sâmbătă la Grecia să ajungă la un compromis cu creditorii săi internaționali, dând asigurări că nimeni „nu vrea să știe” care ar fi consecințele unei ieșiri a statului elen din zona euro, relatează AFP, transmite Agerpres.

„Nu voi prezice care ar fi consecințele, dar asta nu vrea să însemne că se pot cunoaște exact reacția piețelor și starea lor de spirit dacă Grecia eșuează, dacă Grecia părăsește Eurogrupul”, a declarat șeful Trezoreriei SUA, Jacob Lew, într-un interviu televizat.

„Cred că nimeni nu ar trebui să vrea să le știe”, a adăugat el.

După luni de blocaj, Grecia, creditorii săi europeni și FMI se vor reuni luni pentru un summit al ultimei șanse privind continuarea planului de ajutor al țării, care ar putea să intre rapid în încetare de plăți.

Potrivit ministrului american de finanțe, toate părțile trebuie să se arate „flexibile”, dar acum ține de Atena să dea răspunsul reformelor propuse de creditori în schimbul unui nou împrumut de 7,2 miliarde de euro.

„Este baza pentru a ajunge la un acord cât mai curând posibil”, a declarat el pe postul american CNN.

De mai multe zile, SUA și-au înmulțit apelurile la compromis în dosarul grec, de teama unor repercusiuni asupra economiei europene sau mondiale.