spot_img
14 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăAnalizeAmerica aruncă China în brațele Rusiei

America aruncă China în brațele Rusiei

-

China va crește treptat presiunea asupra Statelor Unite după vizita președintelui Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi, la Taiwan și, în același timp, va extinde parteneriatul economic cu Moscova,a declarat Alexey Maslov, șeful Institutului de Studii Asiatice și Africane al Universității de Stat din Moscova și un expert al Clubului de Discuții Valdai.

Recenta călătorie a lui Pelosi în Taiwan a stârnit critici acerbe din partea Chinei, care a avertizat în repetate rânduri Statele Unite că, dacă vizita ar avea loc, nu va fi fără consecințe și că vor fi luate măsuri dure. Imediat după sosirea lui Pelosi, Beijingul a anunțat un exercițiu militar cu foc viu în șase zone din jurul Taiwanului. China a suspendat sau eliminat deja opt mecanisme de cooperare cu SUA în urma vizitei lui Pelosi.

- Advertisement -

Expertul a subliniat că Beijingul „nu va ierta niciodată o încălcare atât de gravă a drepturilor Chinei”, așa că va intensifica treptat presiunea asupra SUA. În același timp, așa cum a spus analistul politic, conducerea Chinei va căuta să extindă legăturile economice cu țările terțe.

„Acum, China va extinde parteneriatele cu alte state, în primul rând cu Rusia. Și aici cu siguranță vom vedea câteva declarații generale despre restructurarea globală, precum și despre cooperarea economică mai largă”, a adăugat Maslov.

- Advertisement -

Expertul a subliniat că China nu a luat încă nicio măsură economică care ar putea cauza daune grave SUA. În cuvintele sale, pașii suplimentari ai Beijingului vor depinde în mare măsură de reacția Washingtonului.

„După cum putem vedea, China se retrage din problemele de mediu în cadrul negocierilor cu SUA. China va căuta probabil să limiteze progresul a numeroase negocieri care nu au legătură cu economie. Dacă SUA nu reacţionează în niciun fel, China va trebui să treacă la măsuri economice, ceea ce China, după cum arată lucrurile, nu ar dori să le facă”, a spus Maslov.

Ca exemplu, analistul a sugerat că măsurile economice mai dure ar putea afecta funcționarea companiilor americane în China, împreună cu exporturile Chinei în SUA.

„Una dintre măsurile serioase ar putea fi reducerea exporturilor a numeroase mărfuri chinezești către SUA. Ținând cont de faptul că China are un excedent, ceea ce înseamnă că vinde mai mult decât cumpără, piața americană va rămâne de acum înainte fără unele bunuri. Al treilea punct , ceea ce este mai serios, sunt măsurile restrictive, cum ar fi majorarea tarifelor la mărfurile americane”, a spus Maslov.

Pe de altă parte, după cum a explicat expertul Clubului de discuții Valdai, Beijingul speră că Washingtonul își va reveni la fire în privința Taiwanului, așa că nu se grăbește să impună măsuri economice dure.

„Într-o situație extremă, țările își pot scădea nivelul relațiilor, de exemplu, rechemarea ambasadorilor. Dar vedem că cel puțin China nu dorește acest lucru, în timp ce declarațiile americane sugerează că China a luat foarte mult la suflet vizita lui Pelosi. În părerea mea, este o încercare a Statelor Unite de a atenua situația”, a concluzionat Maslov.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img