spot_img
3.3 C
București
sâmbătă, decembrie 3, 2022
AcasăActualitateAmbasadorul României în China pledează pentru o apropiere de Beijing și o...

Ambasadorul României în China pledează pentru o apropiere de Beijing și o poziție nuanțată față de Rusia: Ar trebuie să îi determine pe decidenții occidentali, dar mai ales europeni „să țină cont de faptul că Rusia rămâne una dintre primele 20 de state industrializate ale lumii, cu resurse importante atât pentru nevoile interne, cât și externe”. Este nevoia de maturitate, de o regândire a dialogului, câtă vreme există fisuri în unitatea europeană

-

„Este nevoia de maturitate, de o regândire a dialogului, câtă vreme există fisuri în unitatea europeană, dar și dificultăți în relația cu R.P. Chineză, după decenii de bune relații, când au fost stabilite de comun acord peste 60 de mecanisme de cooperare și dialog, între Uniunea Europeană și China”, a arătat ambasadorul României în China Viorel Isticioaia-Budura în cadrul video-conferinței intitulate “Cooperarea R.P. Chineză – România, în contextul noilor provocări internaționale” conform Radio China Internațional.

- Reclama -

DIN RELATAREA RADIO CHINA INTERNATIONAL:

Potrivit acestuia, evoluțiile dramatice din vecinătatea României, cu consecințe globale în domeniul securității energetice, alimentare, dar și cu efecte acute inflaționiste, ar trebuie să îi determine pe decidenții occidentali, dar mai ales europeni “să țină cont de faptul că Rusia rămâne una dintre primele 20 de state industrializat ale lumii, cu resurse importante atât pentru nevoile interne, cât și externe”. Domnia sa a subliniat că “ar trebui recunoscut că intențiile de izolare ale Rusiei vor întâmpina limite, fapt care ar trebui să dea de gândit decidenților din spațiul european”. 

Legat de situația din Europa, Ambasadorul Viorel Isticioaia-Budura a mai arătat că tot mai mult epicentrul evoluțiilor internaționale s-a deplasat spre zona Asia-Pacific, unde un rol extrem de important revine Chinei, ca protagonist major în procesul de relansare a economiei globale, al schimburilor științifice și tehnologice, ajungând până la eforturile care privesc schimbările climatice. Sunt motive pentru care inclusiv pe agenda României, în relația cu RP Chineză ar trebui să se regăsească eforturile pentru o mai bună înțelegere a semnalelor și elementelor majore prezentate la recentul Congres Național al Partidului Comunist Chinez, China trebuind să fie înțeleasă mai bine, inclusiv în proiecțiile de dezvoltare internă care sunt extinse pe mai multe decade. 

Iată de ce, Amansadorul Isticioaia-Budura a subliniat că România are nevoie de parteneriatul cu China, cu precădere în planul schimburilor economice și culturale, România având încă resurse energetice și alimentare, dar având nevoie de investiții majore. “Este momentul reciprocității, în care oameni din România să vadă China așa cum este în realitate, pentru a lega parteneriate consistente cel puțin în domeniul infrastructurii rutiere și feroviare de mare viteză, unde chinezii excelează la nivel global”. 

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img