spot_img
20.9 C
București
luni, mai 27, 2024
AcasăAnalizeAmbasadorul chinez in SUA: Dacă SUA sunt conștiente de pericolul "capcanei lui...

Ambasadorul chinez in SUA: Dacă SUA sunt conștiente de pericolul „capcanei lui Tucidide” de ce ar mai trebui să sară în ea?

-

Ambasadorul Chinei în SUA, Xie Feng, a declarat că actuala competiție dintre China și SUA este nedreaptă și că SUA nu concurează de fapt cu China, ci „intimidează” China prin impunerea de sancțiuni, presând alte țări să reducă exporturile către China și acuzând produsele energetice curate ale Chinei de „supracapacitate”.

El a subliniat că SUA au făcut calcule greșite despre China și că nu există nicio obsesie pentru hegemonie în ADN-ul Chinei. El se întreabă, de asemenea, dacă SUA sunt conștiente de pericolul „capcanei lui Tucidide”, de ce ar mai trebui să sară în ea?

- Advertisement -

Xie a făcut remarcile în timpul unei discuții cu decanul-fondator al Harvard Kennedy School, profesorul Graham Allison, vineri, si este citat de Radio China.

Ca răspuns la recenta teorie a „supracapacității Chinei” promovată de Occident, în special de Washington, Xie a recunoscut că există într-adevăr concurență între China și SUA, dar a avertizat că această trebuie să fie corectă. El a acuzat SUA că intimidează China, spunând că SUA a impus sancțiuni companiilor chineze în conformitate cu legislația sa internă, care „practic ține jucătorii chinezi în afara jocului, chiar înainte de a începe”.

- Advertisement -

Statele Unite au cerut, de asemenea, altor țări să interzică exporturile anumitor dispozitive și tehnologii către China. Xie a spus că, chiar și în astfel de circumstanțe, unii jucători chinezi de top, cum ar fi producătorii de vehicule electrice, baterii litiu-ion și produse fotovoltaice, au reușit să preia conducerea. Cu toate acestea, SUA îi acuză apoi că sunt supra-competenți, provocând supracapacitate și reprezentând o amenințare pentru alți concurenți, cerându-le să renunțe la joc. Nu este corect”, a spus Xie.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img