spot_img
3.8 C
București
vineri, decembrie 2, 2022
AcasăAnalizeAmbasadorii SUA, Regatul Unit, Franța, Germania, Italia și șeful delegației UE s-au...

Ambasadorii SUA, Regatul Unit, Franța, Germania, Italia și șeful delegației UE s-au dus peste președintele Serbiei: Potențială escaladare în Kosovo

-

Ambasadorii SUA, Regatul Unit, Franța, Germania, Italia și șeful delegației UE Emanuele Giaufret și-au exprimat îngrijorarea președintelui sârb Aleskandar Vucic cu privire la potențiala escaladare din Kosovo, a anunțat vineri biroul de presă al lui Vucic.

- Reclama -

„Președintele i-a primit la solicitarea trimișilor statelor Quint (SUA, Marea Britanie, Franța, Germania, Italia) și șeful delegației UE Emanuele Giaufret. Trimișii i-au prezentat lui Vucic un document comun, în care își exprimă îngrijorarea privind eventualele perturbări ale stabilității în regiune înainte de expirarea termenului de reînmatriculare a mașinilor cu numere de înmatriculare sârbe în Kosovo și Metohija”, a declarat biroul de presă.

Vucic a remarcat că împărtășește îngrijorările cu privire la potențiala creștere a tensiunilor și a adăugat că „Serbia este angajată în dialog ca o modalitate de a rezolva problemele permanente în beneficiul sârbilor și albanezilor care trăiesc în Kosovo și Metohija, fără a le pune în pericol statul și interesele naționale”. El a subliniat că formarea situației tensionate a fost cauzată de acțiunile unilaterale ale Pristinei, inclusiv de „nerespectarea acesteia cu acordul privind libertatea de mișcare, semnat cu medierea UE”.

Anterior, cele cinci state occidentale au cerut Pristinei să amâne cu 10 luni interzicerea plăcuțelor de înmatriculare sârbe în Kosovo și Metohija.

Situația din Kosovo și Metohija a escaladat pe 31 iulie după ce poliția entității nerecunoscute a închis punctele de control pe linia administrativă cu Serbia, intenționând să introducă carduri de migrație pentru sârbii care locuiesc în regiune și cerând să le reînmatriculeze mașinile. Datorită eforturilor internaționale, Pristina a decis să amâne introducerea cardurilor de migrație și a interzicerii plăcuțelor de înmatriculare până la 1 septembrie.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img