spot_img
26.2 C
București
sâmbătă, iunie 15, 2024
AcasăEconomieAgriculturaAmânarea includerii Roșiei Montană în Patrimoniul UNESCO prioritate de securitate națională, susține...

Amânarea includerii Roșiei Montană în Patrimoniul UNESCO prioritate de securitate națională, susține Ministerul Culturii

-

Ministrul Culturii, George Ivaşcu, spune că amânarea includerii Peisajului Cultural Minier de la Roşia Montană în lista Patrimoniului Mondial este o prioritate de securitate naţională şi ţine de protejarea intereselor financiare ale statului român, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul MCIN.

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN) a anunţat, joi, că instituţia pe care o conduce George Ivaşcu rămâne responsabilă „în problematica de securitate naţională cu privire la Roşia Montană şi propune soluţia raţională: amânarea cererii de includere a Peisajului Cultural Minier de la Roşia Montană în lista Patrimoniului Mondial Unesco, până la finalizarea procesului de la Curtea de Arbitraj de la Washington”.

Potrivit ministrului, „România poate pierde suma de 4,37 miliarde de dolari, Guvernul României a solicitat amânarea analizării dosarului depus la UNESCO până la soluţionarea litigiului de la Curtea de Arbitraj de la Washington, în vederea protejării patrimoniului naţional şi a intereselor financiare ale statului român. Nu suntem dispuşi să plătim din buzunarul cetăţeanului cele 4 miliarde de dolari care se pot pierde în urma litigiului mai sus menţionat”.

Oficialul insistă că „Guvernul României nu solicită retragerea dosarului ci amânarea acestuia până la soluţionarea litigiului în dosarul de arbitraj nr. ARB/ 15/ 31 – Roşia Montană, pentru care în data de 22 februarie 2018, casa de avocatură care reprezintă statul român a depus apărarea la Curtea de Arbitraj de la Washington. Acest subiect trebuie scos din paradigma propagandistică şi tratat de către toţi decidenţii statului român ca pe o prioritate de securitate naţională”.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img