Am putea vorbi rusește la Telekom România

0
270

Grupul elen OTE și principalul său acționar, gigantul german Deutsche Telekom, sunt pe cale să vândă pachetul majoritar de acțiuni deținut la Telekom România, informațiile actuale indicând patru competitori care discută în prezent o eventuală preluare a operatorului român de telecomunicații sau a unei părți din afacere: RCS&RDS, companie controlată de omul de afaceri Zoltan Tseszari, grupul francez Orange, compania rusă ER-Telecom, printre cei mai mari 10 jucători din industria de telecomunicații din Rusia, și Spas Rusev, unul dintre cei mai bogați, dar și controversați afaceriști bulgari, având strânse legături cu finanțatori ruși, transmite Profit.ro.

ER-Telecom, printre primii 10 operatori de telecomunicații din Rusia, este parte a holdingului Perm Financial and Industrial Group (PFI), controlat de Andrei Kuziaev, creditat de Forbes în 2014 cu o avere de 1,2 miliarde de dolari. Kuziaev, care este și președintele board-lui ER-Telecom, deține participații la peste 60 de companii prin intermediul PFI. Grupul înregistrează venituri anuale de circa 1 miliard de ruble, având operațiuni în domenii diverse, de la telecomunicații la petrol și servicii financiare.

Rusev este principalul acționar al Vivacom, cel mai mare operator de telecomunicații din Bulgaria. El a preluat pachetul majoritar de acțiuni la companie în august 2016, alături de grupul financiar rus VTB și Delta Capital, companie deținută de fostul ministru de finanțe bulgar Milen Velchev, actualmente directorul subsidiarei din Bulgaria a VTB Capital.


Pe lângă Vivacom, Rusev deține, printre altele, hotelurile Radisson Blu și Hilton din Sofia. El a intrat deja în afacerea Telekom, preluând recent fosta subsidiară a Deutsche Telekom din Albania cu 50 milioane de euro. Antreprenorul bulgar, care locuiește în Londra din anul 1991, este extrem de controversat din cauza legăturilor sale cu finanțatori și politicieni din Rusia și Bulgaria. Potrivit presei bulgare, Rusev este cunoscut drept “oligarhul de dreapta” și a fost poreclit “eminența cenușie” în timpul guvernului condus de Simeon de Saxa-Coburg-Gotha. El este suspectat și că ar fi avut legături cu membri ai unor grupări infracționale din țara vecină, printre care Ivan “Doctorul” Todorov, condamnat pentru răpirea unui om de afaceri în 1994 și care a devenit celebru după ce a supraviețuit unui atentat asupra sa în 2003, și Vasil ” Craniul „Bozhkov.