Râmnicu Vâlcea este primul oraș din România în care sistemul de management al traficului este integrat cu sistemul de management al transportului public.
În aprilie 2024, ALTIMATE a finalizat cu succes implementarea celui mai modern sistem de management al transportului public și traficului din România, în Municipiul Râmnicu Vâlcea. Operatorul serviciului de transport public din acest oraș este societatea ETA SA.
Proiectul a fost finanțat prin Programului Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 4, Prioritatea de investitii 4.e, Promovarea unor strategii cu emisii scăzute de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritorii, în special pentru zonele urbane, inclusiv promovarea mobilităţii urbane multimodale durabile şi a măsurilor de adaptare relevante pentru atenuare; Obiectiv Specific 4.1 Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reşedinţă de judeţ prin investiţii bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.
Prin utilizarea celor mai avansate soluții tehnologice și integrarea sistemului de management al transportului public cu sistemul de management adaptiv al traficului, proiectul poziționează Râmnicu Vâlcea în topul orașelor inteligente din România.
În prezent, orașul se mândrește cu cel mai modern Centru de Control al Traficului din țară și cu un sistem de transport public modern, eficient și atractiv, care aduce beneficii pentru comunitate și are un impact minim asupra mediului înconjurător.
Mijloacele de transport public au prioritate la trecerea prin intersecțiile semaforizate, ceea ce îmbunătățește mobilitatea călătorilor și încurajează utilizarea acestor mijloace de călătorie, în detrimentul vehiculelor personale, care blochează traficul și generează poluare.
Cu o viziune clară și orientată către nevoile comunității, Municipiul Râmnicu Vâlcea a optat pentru soluții de ultimă generație, a atras fonduri europene și a investit într-un proiect cu o valoare de peste 8,3 milioane de euro.
În baza contractului de execuție de lucrări încheiat cu Municipiul Râmnicu Vâlcea, în urma desfășurării procedurii de licitație publică, ALTIMATE a avut misiunea de a implementa acest proiect îndrăzneț, care include: suita Skayo de eTicketing, un sistem de dispecerizare și localizare a flotei de transport (SKAYO AVL), sisteme de supraveghere video în stațiile de călători și în vehicule, sisteme de numărare și informare a călătorilor, sisteme de prioritizare a mijloacelor de transport public în intersecții, semnaforizare inteligentă și soluții de management al traficului.
89 de stații de călători din oraș au fost dotate cu adăposturi moderne, care respectă atât normele de siguranță rutieră, cât și arhitectura orașului.
Toate aceste sisteme asigură flexibilitate și confort călătorilor, simplificând planificarea călătoriilor și achiziția titlurilor de călătorie prin metode variate: la casierii, la automate de plată, direct cu card bancar la validator, prin portal web sau aplicație mobilă.
Preocuparea pentru excelență și inovație în cadrul proiectului realizat de ALTIMATE au dus la recunoașterea și premierea operatorului ETA S.A. Râmnicu Vâlcea, în cadrul Galei ZIUA CARGO 2024, un eveniment dedicat transportului public și privat de călători.
În cadrul evenimentului ZIUA CARGO din acest an, specialiștii ALTIMATE au prezentat audienței tendințele care se prefigurează pe piața sistemelor de transport public inteligent și care vizează îmbunătățirea experienței călătorilor, mobilitatea și interoperabilitatea. De asemenea, au evidențiat elementele cheie care fac diferența între succesul și eșecul unui proiect și au marcat importanța securității cibernetice pentru sistemele inteligente de transport. Pentru mai multe informații despre proiectele
ALTIMATE este o companie românească de tehnologie specializată în proiectarea, dezvoltarea, integrarea și implementarea de sisteme inteligente de management al transportului urban și interurban, precum și în soluții IT de ultimă generație. Experiența îndelungată, conceptele inovatoare, preocuparea pentru înțelegerea nevoilor clientuluicompletează misiunea companiei de a oferi soluții inteligente de transport care contribuie la transformarea orașelor în orașe inteligente, la creșterea mobilității, respectiv la atingerea obiectivelor de siguranță rutieră, de eficiență economică și de reducere a poluării.