spot_img
26 C
București
miercuri, mai 31, 2023
AcasăAnalizeAlina Gorghiu: Suntem condamnaţi să gândim un proiect cu mai puţine primării...

Alina Gorghiu: Suntem condamnaţi să gândim un proiect cu mai puţine primării care nu mai reprezintă pe nimeni pentru că nu mai au locuitori

-

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, s-a referit, luni seară, în cadrul evenimentului dedicat aniversării a 30 de ani de activitate a Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, la ”elefantul” numit descentralizare. De asemenea, Gorghiu afirmă căm este necesară reorganizarea administrativă: ”Suntem condamnaţi să gândim un proiect cu mai puţine primării care nu mai reprezintă pe nimeni, pentru că nu mai au locuitori”.

- Reclama -

”Profit de ocazie pentru a-mi exprima dorinţa de a întări dialogul Senatului cu dumneavoastră în elaborarea legislaţiei. În cadru formal, această consultare pe iniţiative legislative există, avizul UNCJR regăsindu-se de regulă pe proiectele legislative venite de la Guvern. Dar îmi doresc să trecem dincolo de cadrul formal, să transformăm acest dialog în unul de participare activă, pe orice temă de interes pentru administraţie”, a afirmat, luni seară, la evenimentul aniversar Alina Gorghiu.

Preşedintele interimar al Senatului afirmă că obiectivul este simplu: rezolvarea intereselor colectivităţilor locale.

”Un stat puternic este un stat cu instituţii puternice. În această cheie aş dori să abordez şi «elefantul» numit descentralizare. O temă deloc nouă, dar de foarte mare interes. Mai ales în perioadele de criză, ştim cu toţii că există întotdeauna această tendinţă de centralizare, mai ales financiară”, a mai transmis Gorghiu.

Potrivit acesteia, bugetul de stat se închide cu sumele către local.

”Adică ce mai rămâne, dacă rămâne, se distribuie către local. Consiliul Judeţean nu are venituri proprii, motiv pentru care stă la mâna guvernului pentru orice proiect judeţean, prin legea bugetului. De aceea, atunci când se stabilesc sarcini la nivelul Consiliilor Judeţene, statul ar trebui să se asigure că le şi finanţează. Decidentul politic, indiferent de partidul din care face parte, va trebui să gândească curajos, să găsească acele modalităţi, pârghii legislative ca să dai posibilitatea reală de obţinere a unor venituri pentru Consiliile Judeţene, astfel încât aceste fonduri să poată fi direcţionate eficient către refacerea infrastructurii judeţene, comunale ori către activităţi economice, cum ar fi, de pildă, procesarea produselor agricole, unde stăm nu chiar bine”, a mai afirmat preşeditele interimar al Senatului.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img