Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, anunţă, în contextul anchetei derulate de DIICOT care vizează trafic de droguri în Penitenciarul Jilava, că o propunere de modificare a legislaţiei în aşa fel încât depistarea substanţelor psihotrope să poată fi făcută mai lesne. Una dintre modificări vizează posibilitatea testării deţinuţilor care au un comportament asemănător consumatorilor, a doua modificare vizând descurajarea introducerii de droguri impregnate în hârtie, prin intermediul scrisorilor, în penitenciare.
”Ministerul Justiţiei nu se fereşte de subiect, înfruntăm traficanţii. De ce spun acest lucru? Pentru că recent, chiar pe 12 octombrie, am dat resursă suplimentară la DIICOT, 50 de posturi, din care 25 de procurori anti-drog, lucru care se vede. Se vede activitatea DIICOT şi trebuie să le arăt acest merit, fac ce trebuie în ultimul timp din acest punct de vedere, al fenomenului de criminalitate organizată, mai ales cu accent pe traficul de droguri. Existenţa însă a drogurilor în penitenciare nu e o problemă de ieri, de azi, este o problemă reală pe care ne-am angajat să o combatem cu toată forţa. Şi eu, şi conducerea penitenciarelor, avem un dialog constant, şi astăzi am discutat cu ei pe această speţă, pentru că e vorba de infractori foarte periculoşi, cei despre care astăzi obţinem informaţii prin intermediul DIICOT”, a afirmat Alina Gorghiu, marţi, într-o intervenţie telefonică la B1 Tv.
Ea a precizat că de luna trecută au fost propuse două modificări importante pentru descurajarea introducerii de substanţe stupefiante în centrele de detenţie.
”În concret, vreau să ştiţi că ne preocupă tema. La Guvern, în data de… cred că în 14-16 septembrie, am venit cu o propunere de modificare la legea care prevede executarea pedepselor şi măsurile privative de libertate, cu două măsuri importante, le găsesc eu, pe tematica drog. O dată, pentru prima dată, în sistemul penitenciar se pot utiliza dispozitive specifice pentru consumul de droguri sau alte tipuri de substanţe psihoactive, adică dacă un poliţist de penitenciar vede că un deţinut are un anumit comportament nelalocul lui, e agresiv, are ochii injectaţi, poate să folosească aparatul de testare antidrog. Asta o dată, şi a doua oară, am oferit celor din Administraţia Penitenciarelor, prin aceste modificări la regulament, pârghii astfel încât să poată să controleze şi să prevină introducerea de substanţe interzise, ilicite, în penitenciar, prin utilizarea şi folosirea dreptului la corespondenţă. Ştiţi că sunt acele scrisori pe care deţinuţii le primesc, dar, surpriză, ele nu sunt scrisori de citit, unele dintre ele, ele sunt scrisori impregnate cu substanţă psihoactivă şi atunci deţinutul, pe aceste prevederi modificate din lege, va putea citi corespondenţa în prezenţa personalului desemnat, sigur, în condiţii de confidenţialitate, dar dacă există suspiciuni că ele sunt impregnate cu substanţă psihoactivă acele scrisori – şi sunt deja câteva cazuri – sunt trimise la laborator, dacă se confirmă, se face sesizare”, a adăugat ministrul Justiţiei.
Alina Gorghiu a precizat că, la nivelul Penitenciarului Jilava, va fi activat planul elaborat la nivelul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor pentru prevenirea introducerii de obiecte şi substanţe interzise. De asemenea, în funcţie de ancheta judiciară, vor fi dispuse măsuri la nivel intern, în penitenciar.
Procurorii DIICOT şi poliţiştii antidrog au făcut, marţi, 12 percheziţii într-un dosar care vizează, între altele, introducerea de droguri în Penitenciarul Jilava. Gruparea acţiona în Bucureşti şi Ilfov şi a fost constituită de trei persoane, ulterior aderând alţi şase suspecţi. Liderul, Albert Balint, unul dintre fiii interlopului Sile Cămătaru, coordona activitatea din penitenciar. La Jilava erau introduse droguri precum cocaină, heroină şi canabis, au precizat surse judiciare.