spot_img
17.9 C
București
duminică, septembrie 8, 2024
AcasăActualitateAlin Coleșa, deputat AUR de Cluj: Primăria Cluj-Napoca și cimitirele – o...

Alin Coleșa, deputat AUR de Cluj: Primăria Cluj-Napoca și cimitirele – o afacere tenebroasă

-

de Alin Coleșa, deputat AUR de Cluj

- Reclama -

Partea I-a – Cimitirul Mănăștur

- Advertisement -

Primăria Cluj-Napoca a fost obligată printr-o primă decizie a instanței la exhumarea și mutarea a peste 500 de locuri de veci – morminte și cripte – conținând peste 1.000 de oseminte din Cimitirul Mănăștur, de pe o suprafață de aproape 3000 m2. Acest lucru după ce în anul 2012 a mai pierdut un proces în urma căruia au fost exhumate peste 50 de locuri de veci, parte a aceluiași cimitir.

Motivul oficial? Consiliul local, administratorul cimitirului, nu ar fi respectat o distanță de 50 m între zona morminte și limita cimitirului. Cum a fost posibil acest lucru? Care ar fi motivul real? Pare a fi vorba cel puțin de incompetență, dacă nu corupție – situație deloc rară în această instituție atunci când e vorba de reguli de urbanism – cele care reglementează un domeniu extrem de bănos.

- Advertisement -

Deocamdată Primăria Cluj refuză să răspundă la câteva întrebări foarte simple:

  • Cine deține calitatea de administrator al Cimitirului Mănăștur? Întrebare, credem, retorică – ar trebui să fie Consiliul Local!
  • Datele de identificare ale planurile urbanistice care reglementează zona din care face parte și Cimitirul Mănăștur;
  • Delimitarea zonele din cadrul Cimitirului Mănăștur unde este reclamată nerespectat distanței de 50 față de limita de proprietate;
  • Perioada de timp în care au fost săpate și amplasate locuri de veci în zona/zonele menționate anterior;
  • Cine a reprezentat administrația locală Boc la acest proces;
  • Termenele de punere în aplicare a deciziei judecătorești și sancțiunile care decurg din neîndeplinirea acestor termene;

Sunt întrebări foarte simple. Direcția de Urbanism ar putea identifica orice PUZ în câteva minute, iar zona în dispută, după peste 10 ani de proces și expertize, ar trebui să fie foarte clar delimitată.

Mi-au răspuns că le-am cerut lucruri prea complicate și că nu-mi vor răspunde decât mai târziu…


Mai jos putem vedea evoluția suprafeței cimitirului începând cu anul 2003.

Sunt total neclare motivele pentru care Consiliul Local Cluj-Napoca a pierdut acest proces. Conform legii nu ar fi trebui. Legea 102 / 2014 privind cimitirele prevede o distanță minimă între morminte și limita proprietății (100 m!) doar pentru cimitire înființate după anul 2014! Iar Ordinul 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igiena si sănătate publică prevede o distanță de 50 m doar în cazul celor care dispun de aprovizionare cu apa din sursă proprie – izvor sau fântână. Nu e cazul acestui cimitir!

Să fie oare la mijloc interese imobiliare? Un teren din preajma unor morminte are o valoare imobiliară mult mai mică. Interesul ca acestea să fie mutate e foarte mare. Se pare că administrația Boc nu rezistă unor astfel de presiuni sau tentații.Sperăm că vom face lumină în acest caz care e destul de reprezentativ pentru adevărata față a acestei administrații locale, care a transforma un frumos oraș într-o fundătură urbanistică.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img